|

Osnivanje RTV kanala na hrvatskom jeziku vodi osnivanju trećeg entiteta

Osnivanje RTV kanala na hrvatskom jeziku vodi osnivanju trećeg entiteta
164
Klix.ba
11.1.2013. u 15:39
143
komentara
164

dijeljenja
Osnivanje RTV kanala na hrvatskom jeziku vodi osnivanju trećeg entiteta Sjednica Vijeća ministara BiH
Nakon što je Vijeće ministara na današnjoj sjednici većinom glasova utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH, koji je predložio predsjedavajući Vijeća ministara, a čime se osniva RTV kanal na hrvatskom jeziku, oglasilo se i Ministarstvo prometa i komunikacija, kao i političke stranke koje su protiv osnivanja kanala te Sindikat uposlenika Javnih RTV emitera.
Iz Ministarstva su naveli da se ograđuju od današnje odluke Vijeća ministara BiH koja je donesena preglasavanjem. Ministarstvo nije bilo predlagač kao resorno ministarstvo niti je na bilo koji način učestvovalo u njegovoj izradi, niti je bilo u prilici dati svoje mišljenje.

"Eventualna primjena takvog rješenja bio bi uvod u rušenje cjelokupnog postojećeg koncepta sistema javnog RTV emitiranja. Posljedica bi bila uspostavljanje entničkih javnih servisa, umjesto sadašnjih na entitetskom i na državnom nivou, a time i dalja podjela bh. društva u kojem bi, po zamišljenoj logici, svaki narod imao svoj javni RTV servis. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH se umjesto toga zalaže za završetak reforme sistema javnog RTV emitiranja uspostavom korporacije tri javna emitera, a koji bi bio u interesu svih građana u BiH bez obzira na njihovu etničku ili drugu pripadnost", naglasio je Damir Hadžić, ministar komunikacija i prometa BiH.

Samostalni Sindikat uposlenika javnih RTV servisa oglasio se saopćenjem u kojem navodi da su zabrinuti ovakvom odlukom o osnivanju četvrtog javnog emitera.

Sindikat javnih RTV servisa smatra da je to direktni udar na ekonomski opstanak Sistema javnog emitiranja u BiH, odnosno postojeća tri javna servisa.

"Također smo na stajalištu da osnivanje servisa na ekskluzivno jednom jeziku, otvara prostor za uništenje sistema javnog emitiranja po nacionalnim šavovima i potpuno obesmišljavanje misije javnih servisa kao stubova odbrane demokratskog društva", navodi se u saopćenju Sindikata javnih RTV servisa.

Apeliraju na zakonodavce i široku javnost da spriječe razgradnju Sistema javnog emitiranja u BiH, te da se nosioci zakonodavnih i izvršnih funkcija vrate izvornoj reformi javnog emitiranja koja otvara Evropsku perspektivu naše zemlje i teži stvaranju ekonomski održivih javnih RTV servisa.

Nakon odluke Vijeća ministara oglasio se i SBB saopćenjem koje potpisuje predsjednik te stranke Fahrudin Radončić.

U saopćenju se navodi da će poslanici Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine glasati protiv zakona o osnivanju RTV kanala na hrvatskom jeziku.

"SBB smatra da osnivanje vodi etničkoj podjeli medijskog prostora, a time i etničkoj podjeli Bosne i Hercegovine", navedeno je danas u saopćenju te stranke.

Na sjednici Vijeća ministara "došlo je do preglasavanja sa srpske i hrvatske strane nad bošnjačkim članovima Vijeća ministara o tome da se Prijedlog zakona o trećem kanalu proslijedi na raspravu Parlamentu BiH", navodi SBB.

Na ranijoj sjednici Vijeća ministara, ministar Radončić je, zajedno s ministrima Zlatkom Lagumdžijom, Damirom Hadžićem i Zekerijahom Osmićem, bio protiv takvog prijedloga, a na današnjoj sjednici je protiv toga bila i zamjenica ministra Edita Đapo, koja je također član SBB-a, navedeno je u saopćenju.

Oglasio se i SDP oštro osuđujući odluku Vijeća ministara. "SDP BiH smatra da je to uvod u rušenje cjelokupnog postojećeg koncepta sistema javnog RTV emitiranja kojim se žele uspostaviti etnički javni servisi, umjesto sadašnjih na entitetskom i na državnom nivou, a time i dalja etnička podjela bh. društva u kojem bi, po zamišljenoj logici, svaki narod imao svoj javni RTV servis", navodi se u saopćenju ove stranke.

SDP nadalje navodi: "Smatramo nedopustivim i krajnje opasnim zalaganje za segregaciju i u javnom medijskom prostoru BiH i, s tim u vezi, oduzimanje profesionalizma novinarima i njihovo razvrstavanje u zamišljene servise i redakcije na jezicima njihovog naroda. Uspostava, odnosno podjela javnog RTV sistema prema zamišljenim etničkim granicama je najkraći put u nove entitete i razgradnju zemlje".

SDP BiH smatra da u BiH ne mogu postojati različite istine koje bi se plasirale "svojim" gledaocima i slušaocima na zamišljenim etničkim kanalima, već se zalaže za završetak reforme postojećeg sistema javnog RTV emitiranja, uspostavom korporacije javnih emitera, a koji bi radio u interesu svih građana u BiH bez obzira na njihovu etničku i drugu pripadnost.
Prijavi grešku


Komentari (143)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...