{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ivanić u Mostaru: Nije lako biti Bošnjak u RS-u, a ni Srbin u FBiH

F
7.2.2015. u 14:16
46
109
Ivanić u Mostaru: Nije lako biti Bošnjak u RS-u, a ni Srbin u FBiH
46
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić posjetio je danas gradilište Saborne crkve u Mostaru, naglasivši tom prilikom kako je to posljednji veliki vjerski objekt u BiH bilo koje od religija, koji je razrušen u zadnjem ratu, a da nije do kraja obnovljen.
"Banjalučka Ferhadija se polako privodi kraju i čini mi se da je veliki dio drugih vjerskih objekta završen", kazao je Ivanić, naglasivši kako je Saborna crkva jedan od najznačajnijih objekta Srpske crkve te da je obaveza nove vlasti da uradi sve da se njena obnova završi.

Ivanić je ovim posjetom, kako je kazao, želio i skrenuti pažnju donatorima, institucijama BiH i ostalima da ovu crkvu treba što skorije obnoviti te da se kroz obnovu ovakvih objekata stavi tačka na razaranja iz prošlog rata.

Osvrnuo se i na položaj Srba u FBiH, naglasivši kako se uvijek trudio da Srbi u FBiH dobiju puni tretman i značaj. No, naglasio je kako nije lako biti pripadnik naroda koji je manjina u okruženju u kojem je neko drugi većina.

"Nije lako biti Bošnjak u RS-u, a ni Srbin u FBiH", istaknuo je, dodajući kako je obaveza predstavnika vlasti da svojim boravkom među tim ljudima daju neku vrstu političke podrške njihovom pravu da žive tamo gdje su rođeni i gdje trebaju da ostvare svoja prava.

Mostarski paroh Radivoje Krulj izrazio je zadovoljstvo Ivanićevim posjetu Mostaru, naglašavajući kako će danas s njime razgovarati o Srbima koji ovdje jako teško žive, te o načinima da se njihov život poboljša.

Što se tiče obnove crkve, radovi bi se, nakon zimske pauze, trebali nastaviti u ponedjeljak.

Sama obnova Crkve ovisi o daljnjem prilivu finansijskih sredstava. Do sada su obnovljene njene dvije trećine, a za potpuni završetak građevinskih radova potrebno je izdvojiti još oko 2,5 miliona maraka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: