BiH
0

Čubrilović: Vlada RS-a će i dalje podržavati obnovu Saborne crkve u Mostaru

FENA
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas s vladikom zahumsko - hercegovačkim i primorskim Grigorijem u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

Čubrilović je tom prilikom zahvalio vladiki Grigoriju za sve ono što je do sada uradio, prije svega, kako je kazao, za međuljudske odnose u Mostaru i ukupno u BiH.

"Vladika ima prostor koji graniči s nekoliko država i ima svoje specifičnosti, tako i Saborna crkva Svete trojice u Mostaru koja je izgrađena krajem 19. vijeka ima poseban značaj, pogotovo za pravoslavne vjernike iz ovog kraja, ali i ukupno", kazao je Čubrilović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o daljoj pomoći iz RS-a u obnovi Saborne crkve, s obzirom da je Vlada RS-a za njenu obnovu do sada donirala oko 2 miliona maraka, Čubrilović je kazao kako će Vlada RS-a nastaviti da podržava rad ove eparhije, rad vladike na ovom ukupnom projektu, te da će svakako, kao predsjednik Narodne skupštine RS-a, vidjeti na koji način da se to podrži i materijalno.

"Svima nam je važno da radovi na ovoj crkvi napreduju, da ne stanu. Ovo je vrijeme kad ne smijemo da stanemo bez obzira na situaciju kakva je trenutno i u privredi i u državi. Ovo je jedan važan projekat oko kojeg treba da budemo svi okupljeni", kazao je Čubrilović.

Vladika Grigorije je kazao kako je za dovršetak radova na crkvi najviše potrebno dobre volje.

"Dolaskom predsjednika Narodne skupštine RS-a danas imam osjećaj da stvarno postoji jedna dobra volja makar kad se radi o ljudima koji su iz različitih stranaka, a koji nekako na Mostar gledaju kao neko mjesto koje zaslužuje pažnju", kazao je vladika Grigorije.

On je naveo kako je do sada izgrađeno negdje oko dvije trećine Saborne crkve, dodavši kako će ove godine gradnja biti intenzivna te da ima novca toliko da se radi cijelu godinu i da se nada lijepom vremenu i dobroj organizaciji.

"Gradnja crkve je nekako povezana sa zajednicom koja pripada toj crkvi", naglasio je vladika Grigorije istakavši kako su vrlo zahvalni predsjedniku Skupštine RS-a i ljudima koji su njegovi politički saradnici, a imali su nekog uticaja u Mostaru, da su pomogli zapošljavanje ljudi, ne samo Srba nego uopšte.

Vladika je kazao i kako se nada nekoj stabilnijom političkoj situaciji jer vrlo često nema vlasti i ne znaju kome da se obrate.

"Mislim da treba svi da se trudimo da ljudi počnu da rade, da imaju svoje kuće, okućnice od kojih mogu da žive i u tom pravcu ćemo i razgovarati s našim dragim gostom. Mislim da je on čovjek koji može mnogo da nam pomogne sa svojim uticajem i sa svojom pozicijom u Skupštini, da razgovara s poslanicima, s ministrima, s predsjednicima i da svi zajedno učinimo da Mostar bude onakav kakav zaslužuje i treba da bude", kazao je vladika Grigorije u izjavi za novinare uoči razgovora s predsjednikom Narodne skupštine RS-a.

Nakon razgovora Čubrilović i vladika Grigorije obišli su radove na obnovi Saborne crkve Svete trojice u Mostaru.