BiH
16

Ivanić: Republika Srpska je na početku duboke krize

FENA
Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić ocijenio je da je Vlada Republike Srpske, prvi put sama priznala, da "nema ni vizije ni koncepta za izlazak RS-a iz duboke krize".

"Ovo je početak jedne duboke krize koju će najviše osjetiti građani, a posebno ljudi koji to nisu zaslužili", rekao je Ivanić za Fenu komentirajući predloženi budžet i ekonomsku politiku RS-a za 2013. godinu, kojim Vlada RS-a najavljuje smanjenje plaća budžetskim korisnicima od javne uprave, do obrazovanja i policije, da bi uštedjela 56 miliona KM.

Predsjednik PDP-a ističe da čestiti policajci, nastavnici, ljekari i drugi plaće će dominatno da padnu, to nisu zaslužili.

"Meni je krivo, ali za sve što sam ranije govorio, nažalost, bio sam u pravu. Novca nema, realni sektor je pao, a posebno je teško stanje u RS-u, jer više nema dodatnih para od "Telekoma" i zaduživanja", rekao je Ivanić.

Tri milijarde koje su potrošene u zadnjih nekoliko godina, kako je konstatirao, više ne postoje.

Uvjeren je da će sve ovo biti uvod u jedno "političko sazrijevanje u RS-u i shvatanje da ova vlast nema viziju ni ideje za izlazak iz krize".

Entitetski budžet će sljedeće godine biti veći za 7,5 posto, ali samo zbog povećane rate za otplatu duga zašto će RS morati izdvojiti 463 miliona KM.

Socijalni partneri, sindikati i poslodavci, nisu podržali predloženi budžet i ekonomsku politiku RS-a za 2013., te su granski sindikati najavili i proteste 30.novembra, ali je Vlada RS-a i pored toga odlučna da ta dva dokumenta već naredne sedmice uputi u parlamentarnu raspravu.