Poslanik DP-a u Narodnoj skupštini
8

Čavić: Ekonomska politika RS-a i budžet su izraz očaja očajne vlasti

Anadolija
Dragan Čavić
Dragan Čavić
U idućoj godini Republika Srpska će za vraćanje inostranih kredita morat da izdvoji oko 33 posto ukupnih budžetskih sredstava, kazao je poslanik Demokratske partije Dragan Čavić. 

"Aktuelna Vlast je RS i građane uvukla je u dugove preko nosa, i za narednih deset godina, prema potvrdama Vlade, samo na ime glavnice morat ćemo vratiti 4, 5 milijardi KM“, izjavio je na zasjedanju Narodne skupštine RS-a Čavić.

Istakao je da je u proteklih šest godina ova vlast RS zadužila šest puta više nego što su to uradile sve vlade od 1999. do 2006. godine. Iz tih razloga, u narednih deset godina, pojasnio je Čavić, neće doći do smanjenja godišnje rate kredita.

 Govoreći o budžetu i ekonomskoj politici RS-a za 2013. godinu, Čavić je kazao da su oni "izraz očaja očajne vlasti, koja će teret ekonomske krize svaliti preko radnika i seljaka“.

Naglasio je da će RS u toku iduće godine na ime dospjelih kamata i kredita platiti ukupno 508 miliona KM, što iznosi 33, 8 posto budžeta za 2013. godinu.

U Narodnoj skupštini danas je počela rasprava o ekonomskoj politici i budžetu RS-a za narednu godinu, koji se trebaju usvojiti po hitnom postupku. Planirani budžetski okvir iznosi 1,945 milijardi KM. Kako bi ispunila obaveze iz pisma namjere prema MMF-u , kao uvjet za nastavak realizacije stad by aranžmana, Vlada RS obavezala se na kresanje budžetske potrošnje u iznosu od 114 miliona KM, što uključuje i smanjenje plata za 40 hiljada budžetskih korisnika za 10 posto. .