BiH
0

Ivan Krndelj novi potpredsjednik RS?

SRNA
Ivan Krndelj
Ivan Krndelj
Prema do sada prebrojanim glasovima, novi potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda je kandidat HSS-NHI Ivan Krndelj, koji je osvojio 3.573 glasa, tvrdi predsjednik ove stranke Ante Čolak.

Čolak je istakao da je Centralna izborna komisija BiH objavila djelimične rezultate obrađenih glasova putem pošte i da ima informaciju da bi Krndelj trebalo sigurno da dobije još 1.500 glasova, što bi, kako kaže, trebalo da bude dovoljno da kandidat HSS-NHI bude novi potpredsjednik RS.

Budući potpredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda, kaže Čolak, zalagat će se, prije svega, za održivi povratak u RS.

"Težište naše kampanje na ovim izborima bilo je u RS, Posavskom, Livanjskom i Srednjobosanskom kantonu. Ostvarili smo zastupljenost u ova tri kantona, a očekujemo i poslanike u Narodnoj Skupštini RS i Parlamentu Federacije BiH", rekao je Čolak na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Čolak je napomenuo da je njegova stranka obavijestila CIK BiH o nekorektnom vođenju kampanje za predsjednika RS kandidata Narodne demokratske stranke Emila Vlajkija. 

Komentarišući izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Čolak je rekao da je Komšić izabran u trenutku kada nije prihvaćen sporazum o utvrđivanju zajedničkog kandidata hrvatskih političkih partija za Predsjedništvo BiH.

Prema njegovom mišljenju, formiranje trećeg entiteta bilo bi štetno po Hrvate u BiH.