Dragan Čović
0

"Bošnjaci, ne glasajte za Komšića"

SRNA
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović poručio je Bošnjacima da ne glasaju za Željka Komšića, kandidata SDP-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, jer time "stvaraju štetu i svom i hrvatskom narodu".

"Nema potrebe pozivati hrvatske kandidate za člana Predsjedništva BiH da povuku svoju kandidaturu. Ukoliko imaju imalo dostojanstva, nacionalne odgovornosti i svijesti, sami će se povući. Ako nemaju srećno im. Vidjet će 3. oktobra koliko se u njima vidi mogućnosti da obavljaju ulogu hrvatskog člana Predsjedništva BiH", istakao je Čović na sinoćnjoj predizbornoj tribini HDZ BiH u Kreševu.

On je rekao da je kandidat ove stranke za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto pravi izbor za tu funkciju. 

"Buduća članica Predsjedništva BiH Borjana Krišto je osoba koja je vođena čovjekom i naukom katoličke vjere da stalno služi hrvatskom narodu. To je osoba koja se neće slomiti pod bilo kakvim diktaturama, što je i dokazala u svojoj dosadašnjoj političkoj karijeri. Zbog toga smo i uvjereni da će Borjana Krišto osvojiti i više od planiranih 130.000 glasova hrvatskog naroda", naglasio je Čović.

Krišto je rekla da je uvjerena da će nakon izbora imenovati predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i da će to biti osoba iz reda HDZ BiH, jer ta pozicija pripada hrvatskom narodu. Ona je naglasila da je žalosno što pune četiri godine Hrvati na obaljaju dužnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH koja je od velikog značaja za Hrvate.

"Samo Hrvati moraju da odaberu svog člana u Predsjedništvu BiH", poručila je Krišto.

Nosilac liste HDZ BiH za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Niko Lozančić poručio je biračima da je vrijeme da osobu na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH bira hrvatski narod i da je vrijeme za Borjanu Krišto. 
"Neki nažalost ne vide znakove našeg postojanja kroz vijekove, ne vide samostane širom BiH, oni bi voljeli zažmiriti ili praviti se ludi, oni bi najradije da nema ni nas ni naših samostana. Poručujemo im da neće moći tako. Nije moglo kroz vijekove, uprokos velikim silama, ni uz Petriča, neće moći ni uz Lagumdžiju, ni uz Zubaka, a zajedno smo preživjeli Komšića", istakao je Lozančić. 

Predizborni skup HDZ BiH jučer je održan i u Vitezu.