HDZ u Uskoplju
0

Čović: "Krišto ima karakter i razvijenu nacionalnu svijest"

FENA
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH održala je jučer u Gornjem Vakufu/Uskoplju predizborni skup u povodu predstojećih Općih izbora u BiH, saopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Govoreći o kandidatkinji HDZ-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjani Krišto, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako je to osoba koja prije svega ima karakter i razvijenu nacionalnu svijest, ima veliko iskustvo i znanje, te da je osoba koja je vođena čovjekom i naukom vjere da stalno služi hrvatskom narodu.

"To je osoba koja se neće slomiti pod bilo kakvim diktaturama, što je i dokazala u svojoj dosadašnjoj političkoj karijeri. Bošnjaci, ako je vaš izbor Željko Komšić, slobodno ga izaberite, ali kao bošnjačkog člana Predsjedništva BiH“, poručio je Čović, istaknuvši kako je ovo historijsko vrijeme, jer će se sigurno u idućih godinu dana odlučivati o Ustavu BiH.

"Želimo poručiti kako je BiH prije svega hrvatska zemlja, te pripada prije svega Hrvatima koji žive u njoj. Toga posebno moraju biti svjesni Hrvati središnje Bosne. Bez HDZ-a BiH nema vlasti u BiH, ali mnogo vrjednije od toga je da bez hrvatskog naroda nema BiH", kazao je Čović.

Tokom skupa, nositelj liste HDZ-a BiH za Zastupnički dom Parlamenta FBiH Marinko Čavara kazao je kako vjerovatno mnogi dijele mišljenje kako se glasanjem neće ništa promijeniti.

"Glasovanjem omogućavamo da izaberemo prave predstavnike na svim razinama vlasti. HDZ BiH želi ispraviti nepravdu prema Hrvatima u svim aspektima života, ali i nepravdu koja se nanosi pripadnicima braniteljske populacije, bez kojih danas ne bi bili na ovim prostorima. Zbog toga glasujte za HDZ BiH najjaču hrvatsku stožernu stranku u BiH", poručio je Čavara.

Nositelj liste za Skupštinu Srednjobosanskog kantona Mirko Batinić podsjetio je što je sve HDZ BiH učinila za očuvanje hrvatskih tradicionalnih vrijednosti, te naglasio nužnost izlaska na izbore.

"Vi ste snaga koja je našu stranku svih proteklih dvadeset godina jačala i držala na okupu, a naša zajednička zadaća je da služimo vama", kazao je, između ostalog, Batinić, te istaknuo kako je došlo vrijeme da HDZ BiH i Hrvati u BiH konačno dobiju hrvatsku članicu Predsjedništva BiH Borjanu Krišto.