Komentari (96)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
u svakom slučaju su sigurnije od američkih montažnih kućeraka.. kad sam ja kolegi kanađaninu pokazao kako se kod nas gradi, krstio se i nogom i rukom.. Mada, kad udari veliki zemljotres , ne pomaže tu ni bog ni način gradnje.
Tu samo Japanac pomaze :)
ma ne mogu ni oni svaku zgradu osigurati od razornog zemljotresa. neke važnije da.
PRIKAŽI ODGOVORE (8)
Gdje mi zivimo. Obavili intervju sa bošnjakinjom iz Sarajeva, srbinom iz Banjaluke i hrvatom iz Mostara. Tako da "zadovolje" sve tri nacije. Fuuuj
http://www.market.ba/oglas/software/program-za-virmane/820715
Kad Sarajevo Srbi nisu uspjeli sravniti za 4 godine, nece ni zemljotres od 7 rihtera!
Ja ovde pricam o zgradama u Sarajevu. A sto se tice klizista: za vecinu se znalo prije 100 godina, I opet je narod napravio kuce na opasnom terenu.
Kakva je gradnja bila na Alipasinu??!! Velike betonske zidove (velicine soba) su spajali sa armaturom i tako redom. Zacas nikne zgrada. E sada je pitanje koliko je to sigurno.
Naselja koja su gradjena prije Olimpijade: Alipasino Polje, Dobrinja, Ciglane, Breka, ne znam jesam li fulila neko ako su rat mogle prezivjeti moci ce i zemljotres a ona Tibra kad duva malo jaci vjetar moze da se raspadne
tu si u pravu. prije su se pravile zidine, danas nisu ni zidici..... jesil ti iz SA?
Kad je bio zemljotres u Turskoj. Sve nove zgrade su se složile kao domime, loša gradnja, krala se armatura i slično. Ne bih volio da kod nas bude stvarni test kako su nove građevine napravljene, a bojim se dq cijena kvadratnog metra dovoljno govori o kvaliteti gradnje.
To što je neko kupio stan u Tibri ili nekoj sličnoj građevini upitne kvalitete nije razlog da imbecilno stavlja minuse. Kao što sam rekao, ne bih volio da se nešto tako desi, a s obzirom na pohlepu investitora i nepotkupljivost i dosljednost inspekcija, bojim se da će se i kod nas ponoviti scenarij iz Turske. Uzgred, poslije tog zemljotresa Turska je uvela obavezno osiguranje od zemljotresa.
Znam za moju zgradu,Zezeljev sistem gradnje.Samo se nadam da su se pridrzavali ?
nisu nama problem montazni kucerci on u americi il kanadi napravi montaznu kucicu u divljini a oko njega stogodisnja stabla pustila korjenje a kod nas sve kuce i stanovi jedne do drugih a o nadogradnjama da ne govorimo, pored toga su nam putevi katastrofa pa kad imas kisu i snjeg oni se krive i potkopavaju temelje zgrade koja je pored, da ne govorimo sto mi sjecemo nase sume nemilice sto imas na desetine novih potencijalnih klizista a placevi se i u gradu i na selu daju jal opstinski jal kantonalno preko stele pa onda ljudi kukaju kad im se kuca srusi zbog jace poplave, katastrofalni zemljotresi u turskoj su najbolji primjer, tamo je nadogradnja mada je kod njih u pitanju mnogoljudnost zemlje a nas nema ni 4 miliona, i uska gradnja odnjela mnoge zivote pa su se desavale tragikomicne stvari da su ginuli zbog toga stoje jedna zgrada bilo poslovna ili stambena padala na drugu zgradu pored nje, da ne govorimo da su nase komunalne instalacije dotrajale i u slucaju zemljotresa izazivajuhaos
Stabla i korijenje sprječavaju klizišta, ali ne i zemljotrese. Postoji nešto što se zove likvifikacija tla, tu korijenje ne pomaze kad udari zemljotres jer se može sesiti da zemljište postane žitko i ne može držati ništa.
...što bi rekla kultna zidarska "more ba jarane, taće meni naki kravataš pametovat".
fahrine zgrade su najkvalitetnije a boga mi i najsigurnije
Što nam slutite i ovaj belaj...
Koliko su sigurne građevine u BiH u slučaju većeg zemljotresa?? ZNAT ĆE SE KAKO SE STANDARDI, POSEBNO EU STANDARDI U BiH (o,pa) , POŠTUJU KADA SE POTRES I DOGODI I TO SA 100% TAĆNOSTI. OSTATAK OVIH PRIČA JE ŠUPLJAK
Gledam baš ove zgrade što se grade po novim propisima. Petospratnu zgradu izgradi za 2 mjeseca i ona nakon godinu dana sva ispucala i sigurna je. Dok moja zgrada izgradjena prije 63 godine izdržala granatiranja, nekoliko potresa i nigdje pukotine na fasadi.
Sve do jednom :-}
dje ste istrazitelji nisam vas prepozno
Kada susjed skoci na susjedu malo vece kilaze kat iznad , ta se zgrada hoce raspasti tek malo veci potres