BiH
4

Istraga protiv zastupnika Midhata Osmanovića zbog mita pri kraju, on ne dolazi na sjednice

Piše: E. G.
Detalj s privođenja Midhata Osmanovića u decembru
Detalj s privođenja Midhata Osmanovića u decembru
Istraga u slučaju uzimanja mita i zloupotrebe položaja protiv zastupnika Parlamenta FBiH Midhata Osmanovića i bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona Velida Torića je u završnoj fazi i uskoro će biti donesena tužiteljska odluka, kazao je za Klix.ba portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Njih dvojica se sumnjiče za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa primanjem dara i drugih oblika koristi, te protivzakonitog posredovanja u vezi sa zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja.

Podsjetimo, Osmanovića i Torića su u decembru uhapsili pripadnici SIPA-e u tuzlanskom hotelu prilikom primopredaje mita u iznosu od 20.000 KM. Novčanice su bile označene, njima su se uhapšeni trebali okoristiti, a zauzvrat zaposliti davaoca mita u Zavodu.

Slučaj je policijskim strukturama prijavila osoba kojoj je bio obećan posao na ovaj način, zahvaljujući čemu je sve i otkriveno, a akteri uhapšeni u akciji "Partner" u decembru.

Osmanović je profesionalni poslanik u Parlamentu FBiH gdje prima plaću, a u Lukavcu radi kao specijalista fizioterapeut. Međutim, on ne dolazi na sjednice Zastupničkog doma. U januaru mu je ukinut pritvor, kao i Toriću, nakon čega je Sud BiH donio mjere zabrane za njih dvojicu.

"Mjere zabrane odnose se na zabranu putovanja izvan BiH, zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima kao i periodično javljanje u nadležnu policijsku stanicu", kaže Grubešić.

Tačnije, oduzeti su im pasoši i zabranjeno je izdavanje novih, te im je zabranjeno da koriste lične karte za prelazak granice.

Zastupnički dom nikada nije raspravljao o ovom slučaju na sjednici, a Mandatno-imunitetska komisija je imala primjedbu na Osmanovićevo pritvaranje bez saglasnosti Parlamenta.

"Kada je u pitanju krivično djelo koje se njemu stavlja na teret pritvaranje nije ni potrebno, s obzirom da zastupnički imunitet vrijedi samo za djela koja se učine za govornicom, odnosno počine se u funkciji zastupnika. Za svako drugo djelo ne postoji imunitet. On ne prisustvuje sjednicama sada, što je njegova lična volja u koju ja ne bih htio da ulazim. Osmanović nije razriješen dužnosti, niti mu je oduzet mandat. Kada bih ja bio u toj poziciji, vjerovatno ne bih ni ja dolazio na sjednicu", kaže za Klix.ba Irfan Ajanović, zastupnik u Zastupničkom domu i član Mandatno-imunitetske komisije.

Osmanoviću se ne može oduzeti mandat sve do izricanja pravosudne presude.