{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Istraga protiv zastupnika Midhata Osmanovića zbog mita pri kraju, on ne dolazi na sjednice

8.3.2014. u 08:00
4
22
Istraga protiv zastupnika Midhata Osmanovića zbog mita pri kraju, on ne dolazi na sjednice
4
Istraga protiv zastupnika Midhata Osmanovića zbog mita pri kraju, on ne dolazi na sjednice
Detalj s privođenja Midhata Osmanovića u decembru
Istraga u slučaju uzimanja mita i zloupotrebe položaja protiv zastupnika Parlamenta FBiH Midhata Osmanovića i bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona Velida Torića je u završnoj fazi i uskoro će biti donesena tužiteljska odluka, kazao je za Klix.ba portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.
Njih dvojica se sumnjiče za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa primanjem dara i drugih oblika koristi, te protivzakonitog posredovanja u vezi sa zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja.

Podsjetimo, Osmanovića i Torića su u decembru uhapsili pripadnici SIPA-e u tuzlanskom hotelu prilikom primopredaje mita u iznosu od 20.000 KM. Novčanice su bile označene, njima su se uhapšeni trebali okoristiti, a zauzvrat zaposliti davaoca mita u Zavodu.

Slučaj je policijskim strukturama prijavila osoba kojoj je bio obećan posao na ovaj način, zahvaljujući čemu je sve i otkriveno, a akteri uhapšeni u akciji "Partner" u decembru.

Osmanović je profesionalni poslanik u Parlamentu FBiH gdje prima plaću, a u Lukavcu radi kao specijalista fizioterapeut. Međutim, on ne dolazi na sjednice Zastupničkog doma. U januaru mu je ukinut pritvor, kao i Toriću, nakon čega je Sud BiH donio mjere zabrane za njih dvojicu.

"Mjere zabrane odnose se na zabranu putovanja izvan BiH, zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima kao i periodično javljanje u nadležnu policijsku stanicu", kaže Grubešić.

Tačnije, oduzeti su im pasoši i zabranjeno je izdavanje novih, te im je zabranjeno da koriste lične karte za prelazak granice.

Zastupnički dom nikada nije raspravljao o ovom slučaju na sjednici, a Mandatno-imunitetska komisija je imala primjedbu na Osmanovićevo pritvaranje bez saglasnosti Parlamenta.

"Kada je u pitanju krivično djelo koje se njemu stavlja na teret pritvaranje nije ni potrebno, s obzirom da zastupnički imunitet vrijedi samo za djela koja se učine za govornicom, odnosno počine se u funkciji zastupnika. Za svako drugo djelo ne postoji imunitet. On ne prisustvuje sjednicama sada, što je njegova lična volja u koju ja ne bih htio da ulazim. Osmanović nije razriješen dužnosti, niti mu je oduzet mandat. Kada bih ja bio u toj poziciji, vjerovatno ne bih ni ja dolazio na sjednicu", kaže za Klix.ba Irfan Ajanović, zastupnik u Zastupničkom domu i član Mandatno-imunitetske komisije.

Osmanoviću se ne može oduzeti mandat sve do izricanja pravosudne presude.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: