{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv Osmanovića i Torića za korupciju i zloupotrebu položaja

19.3.2014. u 07:59
6
20
Podignuta optužnica protiv Osmanovića i Torića za korupciju i zloupotrebu položaja
6
Podignuta optužnica protiv Osmanovića i Torića za korupciju i zloupotrebu položaja
Privođenje Velida Torića
Tužilac iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Midhata Osmanovića, rođenog 29.03.1961. godine u Tuzli, nastanjenog u Srebreniku, i Velida Torića, rođenog 01.07.1954. godine u Odžaku, nastanjenog u Srebreniku.
U optužnici se navodi da su, Osmanović, kao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, odnosno kao službena osoba u institucijama Federacije BiH, te Torić, kao v.d. direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, u međusobnom dogovoru, zloupotrebom položaja ili ovlasti i nezakonitim posredovanjem ostvarili nezakonitu imovinsku korist.

Oni se terete da su organiziranim i zajedničkim djelovanjem, od jedne osobe uposlene na određeno vrijeme u Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, tražili i uzeli novac u iznosu od 20.000 KM, kako bi riješili radni status i zaposlenje navedene osobe.

Osmanović Midhat lišen je slobode u koordiniranoj akciji policijskih službenika SIPA, nakon što je u Hotelu Tuzla, dana 25.12.2013. godine, uzeo od oštećene osobe kovertu sa 20 000 KM, te naredio optuženom Torić Velidu da sačini rješenje o zaposlenju ove osobe. Optuženi Osmanović je nakon toga u brzoj akciji policije po nalogu Tužilaštva BiH, na mjestu događaja lišen slobode a novac oduzet.

Tužilaštvo BiH provelo je temeljitu istragu, nakon koje je podignuta optužnica, kojom se Osmanović i Torić terete da su počinili kaznena djela protuzakonitog posredovanja iz članka 382. KZ FBiH i zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti iz članka 383. KZ FBiH.

Kaznena djela počinjena u ovom predmetu predstavljaju primjer zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti i korupcije, koja je otkrivena i spriječena odlučnom akcijom Tužilaštva BiH i SIPA, a o čemu je upoznata i javnost Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH poručuje svim građanima naše zemlje, da nastavlja borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, kako bi se zaštitili građani Bosne i Hercegovine, koji su žrtve ovih krivičnih djela.

Pozivamo građane da prijavljuju korupciju, u zajedničkoj suradnji možemo ostvariti značajne rezultate, te jasno poručujemo da imamo kapacitete za otkrivanje i procesuiranje počinitelja ovih kaznenih djela, kao i da u ovoj borbi za vladavinu prava, neće biti nedodirljivih, navedeno je u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: