Tomaš Szunyog
0

"Ispunjenjem uvjeta do vizne liberalizacije krajem godine"

FENA
Tomaš Szunyog (Foto: Slobodna Evropa)
Tomaš Szunyog (Foto: Slobodna Evropa)
Češki ambasador u BiH Tomaš Szunyog izjavio je danas novinarima u Sarajevu kako se nada da će Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH već početkom narednog mjeseca produžiti mandat v.d. direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, čime će BiH ispuniti jedan od posljednjih uvjeta za liberalizaciju viznog režima sa zemljama Evropske unije.

"Ako i ostali koraci budu urađeni kako treba, očekujem da će kao rezultat toga vizna liberalizacija doći do kraja godine", rekao je Szunyog.

On, međutim, naglašava da Češka Republika smatra da treba ispuniti Mapu puta, ali da u to nikada ne bi trebalo da budu uključeni politički ili drugi dodatni uvjeti.

"Smatramo da to treba da bude fer igra. To znači: Ovo su vam uvjeti, kada ih ispunite dobijate viznu liberalizaciju", rekao je Szunyog, dodajući da kada bi se dodali neki drugi politički uvjeti, to onda ne bi doprinijelo ničemu, niti bi to doprinijelo nekoj pozitivnijoj političkoj situaciji.

Szunyog je, također, upozorio da se ovaj proces vizne liberalizacije odnosi samo na turistička putovanja do tri mjeseca. To ne podrazumijeva da će građani BiH moći sada ići da nesmetano žive i rade u zemljama Evropske unije.

Zato je veoma bitno da vlasti BiH objasne to svojim građanima, jer češki ambasador je stekao utisak na osnovu razgovora s bh. građanima da oni na ovu viznu liberalizaciju gledaju drugačije nego što ona zaista jeste.

"Bilo bi mi veoma žao da vizna liberalizacija bude loše iskorištena. Potrebno je da Vijeće ministara BiH izađe s kampanjom koja će građanima objasniti šta ustvari znači ova vizna liberalizacija", rekao je češki ambasador u BiH Szunyog.