Glavni odbor HDZ-a 1990.
0

Iskoristiti pravo na samoodređenje

SRNA
Mostar
Mostar
Predstavnici HDZ-a 1990, suočeni sa ustavnim i pravnim nasiljem koje je nastavak 15-godišnjeg dekonstituisanja hrvatskog naroda u BiH, obavezni su da upotrijebe sve instrumente raspoložive jednom narodu u skladu sa Ustavom i međunarodnim konvencijama, uključujući Međunarodni pakt o političkim i građanskim pravima, posebno član koji tretira pravo na samoodređenje, zaključio je Glavni odbor stranke koji se danas sastao u Mostaru.

Prihvaćena je i inicijativa Predsjedništva o sazivanje Hrvatskog narodnog sabora, sastavljenog od legitimno izabranih hrvatskih predstavnika u sve organe vlasti u BiH, bez obzira na političku opciju, a koji će donijeti odluku o načinu i formi institucionalnog djelovanja.

Iz HDZ 1990 ističu da, kao legitimni predstavnici Hrvata u BiH, žele da potvrde spremnost da BiH izgrađuju kao državu tri ravnopravna naroda i svih njenih građana, uz ocjenu da pokušaj uspostavljanja zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH 17. marta predstavlja direktan udar na ustavni poredak FBiH i BiH. 

''Ta vlast neće biti priznata od hrvatskog naroda u BiH, a ne bi trebalo da bude priznata ni od koga kome je stalo do poštivanja Ustava, zakona, ravnopravnosti naroda i budućnosti BiH'', navode iz HDZ-a 1990 i pozivaju svoje zvaničnike i apeluje na ostale da ne učestvuju u nezakonitim i neustavnim radnjama.

Sjednica Doma naroda, podsjeća HDZ 1990, sazvana je nelegalno, bez sertifikovanih mandata od Centralne izborne komisije i bez ''delegata svih federalnih jedinica i većinske volje hrvatskog naroda kao suverenog i konstitutivnog''. 

HDZ 1990 poziva Centralnu izbornu komisiju, Ustavni sud Federacije i Ustavni sud BiH da ponište sve odluke, koje su donesene na neustavan i nelegalan način, a nadležne pravosudne institucije da procesuiraju sve koji su zloupotrijebili položaj i ovlaštenja. 

''Pozivamo OHR, Vijeće za implementaciju mira i zemlje potpisnice Dejtonskog sporazuma, koji su nadležni i odgovorni za očuvanje političke stabilnosti i provođenje sporazuma, da spriječe kršenje Ustava i zakona i da obezbijede uspostavljanje institucija zakonodavne i izvršne vlasti u slovu i duhu Dejtona. Posebno ih pozivamo da spriječe izbacivanje hrvatskog naroda iz Ustava, a ne da Pilatovski peru ruke i prebacuju odgovornost na druge", poručuju iz HDZ-a 1990.
HDZ 1990 tvrdi da će nastaviti da  istrajava na uspostavljanju svih institucija od legitimnih predstavnika naroda i građana, na ustavan i zakonit način, kao preduslov stabilnosti institucija, rješavanja duboke političke, ekonomske i socijalne krize i ubrzanog puta prema NATO-u i EU.