{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"OHR derogira pravnu državu"

F
28.3.2011. u 15:44
0
69
"OHR derogira pravnu državu"
0
"OHR derogira pravnu državu"
Božo Ljubić
"Najnoviji nalog Ured visokoga predstavnika (OHR) u BiH kojim se suspendira Odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) od 24. marta 2011. potvrđuje već odranije etabliranu politiku koja svojim odlukama svodi ustavnu poziciju hrvatskog naroda kao konstitutivnog, ne na nivo nacionalne manjine već i niže od toga", tvrdi se u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću HDZ-a 1990.
"Odluke prosuđujemo po njihovim posljedicama, a ne po nečijim objašnjenjima, pa i ovaj nalog OHR-a doživljavamo kao još jedan udar na konstitutivnu poziciju Hrvata u BiH, a sve pod izgovorom "... mjere kojima se osigurava implementacija Mirovnog sporazuma na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine i njenih entiteta" i slično.

Naime, više je nego jasno da su i ranije intervencije u ustave od derogiranja dijela Washingtonskog sporazuma u Daytonskom mirovnom sporazumu, preko tzv. Barryijevih pravila za izbor izaslanika u Dom naroda FBH, Petritschevih amandmana kojim je mijenjan Ustav Federacije BiH itd, svaki put na štetu ustavnih prava hrvatskog naroda.

To je kontinuitet politike koja nemogućnosti provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma, zbog samih njegovih konstrukcijskih grešaka ili interesa i politika drugih aktera suprotnih duhu i slovu Daytona, pa i regionalnih planova i projekcija velikih sila, pokušava rješavati preko prava najmalobrojnijega konstitutivnog naroda u BiH.

Nezakonito i neustavno djelovanje kao i negiranje izborne volje hrvatskog naroda od strane većinskih bošnjačkih stranaka (SDP i SDA), s očitim blagoslovom moćnog dijela međunarodne zajednice, potvrđuju naše davne najcrnje slutnje da je hrvatskom narodu u posljednjih 15 godina namijenjena sudbina 'kolateralne štete' u regionalnim preslagivanjima nakon raspada bivše Jugoslavije.

Bez obzira na to što nečasnu ulogu u tome ima i dio međunarodne zajednice, HDZ 1990 takvu ulogu namijenjenu hrvatskom narodu ne prihvaća i borite će se protiv nje svim demokratskim sredstvima.

Podržavali smo i podržavamo aktivnu politiku međunarodne zajednice koja će pomoći da se BiH izgrađuje kao države triju konstitutivnih jednakopravnih naroda s demokratskim ustavom i članstvo BiH u euroatlantskim integracijama. Međutim, svjedoci smo da se ovim nalogom OHR stavlja na stranu onih koji ne priznaju odluke državnih institucija, (Središnje izborno povjerenstvo) Izborni zakon i Ustav FBiH i koji nasiljem ustrojavaju neustavne institucije vlasti, a sve s istim ciljem dekonstituiranja hrvatskoga naroda u Federaciji BiH i dominacije nad njim.

Nakon što je izvršen ustavni udar kroz neustavnu uspostavu vlasti u Federaciji BiH, OHR je pozvao nadležne institucije da se o tome očituju i preuzmu odgovornost. Središnje izborno povjerenstvo preuzelo je odgovornost, zaštitilo Ustav i Izborni zakon i poništilo neustavan izbor. Središnje izborno povjerenstvo na taj je način vratilo kredibilitet domaćim institucijama.

Nedopustivo je i pogubno da nakon toga OHR suspendira odluke SIP-a i pokušava legalizirati pravni kaos.

HDZ1990 podržavao je i podržava orijentaciju na jačanje domaćih institucija i dogovor i kompromis domaćih političkih snaga, što je od svih traženo upravo iz međunarodnih krugova. Tim više, nas i čudi da se OHR priklonio onim snagama koje ne priznaju odluke domaćih institucija te na taj način i sam doprinosi pravnoj nesigurnosti i nelegalnom djelovanju institucija uspostavljenim mimo ustava Federacije BiH.

Ovaj Nalog OHR-a do kraja razobličuje politiku dijela međunarodne zajednice koja od Federacije BiH pravi entitet samo jednoga naroda - bošnjačkog, a od BiH državu s dva entiteta i dva naroda s nikakvim šansama za njezin opstanak. To je projekt političkog etnocida nad Hrvatima, kojima se ukida politički subjektivitet pod pokroviteljstvom moćnog dijela međunarodne zajednice.

HDZ 1990 poručuje hrvatskom narodu da smo mnogim tiranima u BiH u posljednjih pet stotina godina ugledali leđa, pa ćemo i ovodobnima. Naša borba za slobodu i državu u kojoj će Hrvati biti ravnopravni s drugim narodima mora biti ustrajna. Mi smo zajedno s vama spremni obraniti naše pravo na BiH.

Zajedno s drugim političkim strankama koje nosi većinski izborni legitimitet i osjećaju odgovornost za hrvatski narod i čuvanje države BiH, pripremamo obraćanja i tužbe međunarodnim institucijama od Međunarodnog suda za ljudska prava do Vijeća Europe i OESS-a", stoji u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću HDZ-a 1990.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: