{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ne priznati vlast u Federaciji BiH"

S
21.3.2011. u 18:37
0
71
"Ne priznati vlast u Federaciji BiH"
0
"Ne priznati vlast u Federaciji BiH"
Dragan Čović
Predsjedništvo HDZ-a BiH poziva sve legitimne institucije vlasti, od opštinskog do državnog nivoa, da ne priznaju "protivustavno i nelegalno uspostavljenu vlast" i da ne provode njene "nezakonite odluke".
Predsjedništvo ove stranke očekuje i traži od svih nadležnih institucija pravne države da kroz svoje ustavno, zakonito i nepristrano djelovanje i postupanje zaštite ustavni poredak Federacije BiH i BiH.

Na sjednici su podržane inicijative za sazivanje Hrvatskog narodnog sabora BiH i za uspostavljanje ''međužupanijskog i međuopštinskog Vijeća sa hrvatskom većinom'' i odlučeno je da se završi proces konstituisanja i uspostavljanja tijela vlasti u kantonima uz puno poštivanje izbornog legitimiteta i većinske političke volje sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je nakon sjednice Predjedništva i Glavnog odbora stranke da je bilo moguće da se napravi legitimna i ustavna vlast da se sačekalo još 15 dana, istakavši da je danas odlučeno da se okonča proces konstituisanja vlasti u kantonima.

"Mogli su pridobiti još jednog ili dva delegata Hrvata, pa to završiti. Onda ne bi govorili o neustavnoj i nelegitimnoj vlasti. Međutim, oni su napravili što su napravili, te nam dali obavezu da ukažemo čitavom svijetu da je u BiH moguće mimo ustava praviti vlast", rekao je Čović na konferenciji za novinare. On je dodao je da bi u svakoj normalnoj zemlji ovakvo formiranje vlasti bilo državni udar.

Predsjedništvo HDZ BiH, naveo je Čović, osuđuje djelovanje svih političkih subjekata koji su učešćem u protivustavnom i protuzakonitom konstituisanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te u donošenju neustavnih i nezakonitih odluka ugrozili ustavni poredak Federacije.

''Kandidovanjem i potvrđivanjem izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH i Vlade FBiH na najgrublji način prekršen je Ustav FBiH, Izborni zakon BiH i pogažena su osnovna načela demokratskog djelovanja i postupanja institucija vlasti zagarantovanih Ustavom BiH'', jedan je od današnjih zaključaka.

Čović je rekao da Predsjedništvo, svjesno da političko i institucionalno djelovanje SDP-a BiH dovodi u pitanje stabilnost i evroatlantske perspektive BiH i svima nanosi ogromnu političku štetu, prije svega bošnjačkom narodu, i da takva politika ne uživa podršku velike većine Bošnjaka, poziva ih da se ograde od takvog djelovanja SDP-a i koncepta rušenja ustavnog poretka FBiH i BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: