Dževad Osmančević
0

Iskoristiti potencijale kako bi se u BiH ublažila kriza

FENA
Predsjedništvo Vijeća naroda Republike Srpske ocijenilo je danas da vlade oba entiteta moraju iznaći snage da u situaciji, kada su već prisutni efekti svjetske ekonomske krize, iskoriste sve raspoložive resurse i privredne potencijale u BiH.

Predsjedavajući Vijeća Dževad Osmančević rekao je na pres-konferenciji je da je adekvatno reagiranje izvršne vlasti i u RS-u i Federaciji BiH neophodno kroz jedinstveno tržište, te kroz potencijale i davanje prioriteta onim oblastima koje imaju komparativne prednosti.

"Svi oni koji su smatrali i bili optimistični da kriza neće zakucati na naša vrata sada vide da je kriza već tu, i ne da je počela da ispoljava negativne tendencije, već ozbiljno upozorava da je to pitanje koje se ne smije razmatrati samo u kratkim intervalima, uz donošenje mjera i zaključaka i na tome završiti“, upozorio je Osmančević.

Mjere za ublažavnje negativnih efekata svjetske ekonomske krize, naglasio je, jedno je od najznačajnijih pitanja koje stoji pred svim institucijama u RS, a jedna od ocjena Predsjedništva BiH je da je u svemu „sretna okolnost i mudra politika to što je u RS-u privatiziran jedan dio kapitalnih vrijednosti“.

Danas u RS-u, kako je naveo, „postoji potencijal od milijardu i 600 miliona KM, koji će kroz Investiciono-razvojnu banku moći biti značajan faktor na eliminiranju, suzbijanju djelimičnom ili potpunom negativnih efekata krize, uz racionalno trošenje tih sredstva“.

Kada su u pitanju mjere štednje, on je kazao da Vijeće naroda RS-a smanjilo primanja delegata za oko 10 posto, a bit će poduzete i druge mjere štednje na reprezentaciji, gorivu i drugim troškovima.

Predsjedništvo Vijeća naroda RS-a pratit će provođenje mjera za ublažavanje ekonomske krize i u narednom periodu, i u smislu poštivanja ljudskih prava, ukoliko veći broj građana ostane bez posla, čime se ugrožava i to jedno od osnovnih ljudskih prava.

Osmančević je podsjetio i da se već od početka ove godine bilježi pad industrijeke proizvodnje u cijeloj BiH, sa procentima koji nisu zanemarljivi i sa tendencijom daljnjeg pada, ukoliko se mjere ne bi pravovremeno provodile.

On se složio i sa konstatacijama da su, vjerovatno, mjere za ublažavanje efekata svjetske ekonomske krize donesene i sa kanjenjem, da ih već treba i revidirati, ali je dodao da je dobro da su neke mjere ipak donesene.