{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iskoristiti potencijale kako bi se u BiH ublažila kriza

F
2.3.2009. u 12:39
0
0
Iskoristiti potencijale kako bi se u BiH ublažila kriza
0
Iskoristiti potencijale kako bi se u BiH ublažila kriza
Predsjedništvo Vijeća naroda Republike Srpske ocijenilo je danas da vlade oba entiteta moraju iznaći snage da u situaciji, kada su već prisutni efekti svjetske ekonomske krize, iskoriste sve raspoložive resurse i privredne potencijale u BiH.
Predsjedavajući Vijeća Dževad Osmančević rekao je na pres-konferenciji je da je adekvatno reagiranje izvršne vlasti i u RS-u i Federaciji BiH neophodno kroz jedinstveno tržište, te kroz potencijale i davanje prioriteta onim oblastima koje imaju komparativne prednosti.

"Svi oni koji su smatrali i bili optimistični da kriza neće zakucati na naša vrata sada vide da je kriza već tu, i ne da je počela da ispoljava negativne tendencije, već ozbiljno upozorava da je to pitanje koje se ne smije razmatrati samo u kratkim intervalima, uz donošenje mjera i zaključaka i na tome završiti“, upozorio je Osmančević.

Mjere za ublažavnje negativnih efekata svjetske ekonomske krize, naglasio je, jedno je od najznačajnijih pitanja koje stoji pred svim institucijama u RS, a jedna od ocjena Predsjedništva BiH je da je u svemu „sretna okolnost i mudra politika to što je u RS-u privatiziran jedan dio kapitalnih vrijednosti“.

Danas u RS-u, kako je naveo, „postoji potencijal od milijardu i 600 miliona KM, koji će kroz Investiciono-razvojnu banku moći biti značajan faktor na eliminiranju, suzbijanju djelimičnom ili potpunom negativnih efekata krize, uz racionalno trošenje tih sredstva“.

Kada su u pitanju mjere štednje, on je kazao da Vijeće naroda RS-a smanjilo primanja delegata za oko 10 posto, a bit će poduzete i druge mjere štednje na reprezentaciji, gorivu i drugim troškovima.

Predsjedništvo Vijeća naroda RS-a pratit će provođenje mjera za ublažavanje ekonomske krize i u narednom periodu, i u smislu poštivanja ljudskih prava, ukoliko veći broj građana ostane bez posla, čime se ugrožava i to jedno od osnovnih ljudskih prava.

Osmančević je podsjetio i da se već od početka ove godine bilježi pad industrijeke proizvodnje u cijeloj BiH, sa procentima koji nisu zanemarljivi i sa tendencijom daljnjeg pada, ukoliko se mjere ne bi pravovremeno provodile.

On se složio i sa konstatacijama da su, vjerovatno, mjere za ublažavanje efekata svjetske ekonomske krize donesene i sa kanjenjem, da ih već treba i revidirati, ali je dodao da je dobro da su neke mjere ipak donesene.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: