Anketa
985

Glasajte: Koja je najbolja bh. humoristična serija svih vremena?

D. J.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Treći ponedjeljak u januaru u svijetu je poznat i kao Blue Monday, odnosno Plavi ponedjeljak, koji se smatra najdepresivnijim danom u godini.

Ovu teoriju razvio je Cliff Arnall Cardifu, a kasnije se ispostavilo da je zapravo riječ o marketinškom triku nakon što izrazito splasne praznična euforija, a time i kupovna moć.

Na loše raspoloženje ljudi, smatra se, utječe loša finansijska situacija nakon novogodišnjih praznika, loše vrijeme i iščekivanje ljeta.

Ako se i vi danas osjećate lošije nego inače, u nastavku ćemo vas podsjetiti na neke od najboljih domaćih humorističnih serija.

Lud, zbunjen, normalan

Radnja serije vrti se oko šaljivih situacija u koje su uključene tri generacije obitelji Fazlinović koje žive u sarajevskom stanu. Najstariji u obitelji je Izet. Izet ima sina Faruka, koji pak ima sina Damira. Prva epizoda serije koja je stekla regionalnu popularnost emitirana je u septembru 2007. godine.

Viza za budućnost

Bosanskohercegovačka humoristična serija producentske kuće Mebius film, svoje prikazivanje započela je 2002. godine na Federalnoj televiziji. Ova serija je tijekom prikazivanja zabilježila veliku gledanost na FTV-u. Snimljeno je 206 epizoda, a posljednja epizoda je prikazana u aprilu 2008. godine. Likovi koji se i danas pamte su Mubera Polovina Gaćo, Suad Sudo Husika, Alma Husika, Milan Golijan, Danica Golijan, Rifat Rile Polovina, Sena, Miro, Oskar Prohaska i drugi.

Dva smo svijeta različita

Fadila i njegovog prijatelja Osmana iz sela Donje Brabonjište Fadilov rođak Uzeir zove u Sarajevo. Uzeir ima planove za Fadila, a prvi je da ga postavi za šefa. Serija je imala 14 epizoda i emitirana je 2011. godine.

Kriza

Četiri muškarca u četrdesetima u Sarajevu se bave svakodnevnim problemima, pokušavajući osnovati bend i družeći se u lokalnom pubu. Serija je izašla 2013. godine, a u glavnim ulogama su Enis Bešlagić, Nikola Kojo, Aleksandar Seksan i Mirvad Kurić.

Ne diraj mi mamu

Budimir i Zlatko dva su odvjetnika. Osim što su poslovni partneri, dijele i obiteljsku vezu. Budimir je bio oženjen pokojnom Zlatkovom sestrom i sada živi s kćeri Mijom i punicom Dikom, Zlatkovom majkom. Zbog iznimnih okolnosti Zlatko ostaje bez kuće i useljava se kod majke, šogora i nećakinje.

Konak kod Hilmije

U periodu Drugog svjetskog rata, u gradu Sarajevu, vlasnik kafane Hilmija mora se obračunati s nacistima i voditi svoj posao.

Problem je što je suradnik sa Srbima, Hrvatima i Židovima. To dovodi u opasnost njegov posao, ali i sigurnost. Serija je s emitiranjem počela 2018. godine.