BiH
206

Irfan Čengić: Molim premijera Novalića da ne bude licemjeran

Piše: Er. M.
Irfan Čengić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Irfan Čengić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Na izjavu premijera Federacije BiH Fadila Novalića o padu nataliteta u Bosni i Hercegovini reagovao je generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Irfan Čengić koji je Novalića nazvao licemjerom.

Objašnjavajući izjavu o rastrošnosti građana predsjednik Vlade Federacije BiH se ničim izazvan osvrnuo i na problem nataliteta u Bosni i Hercegovini ističući kako se "od 1996. godine pa do 2015. godine rađa se za trećinu manje beba".

"Novalić koji kao zabrinuto govori o padu nataliteta u BiH i da se broj rođenih beba smanjio za jednu trećinu, trebao bi znati da je njegova Stranka demokratske akcije (SDA) oborila prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji u Federaciji BiH koji je predložio SDP BiH", podsjetio je Čengić.

On je u razgovoru za Klix.ba najavio da će SDP BiH ponovo uputiti ovaj Zakon u parlamentarnu proceduru.

"Naše zastupnice u Parlamentu FBiH već su uputile inicijativu za donošenje ovog Zakona, međutim Vlada FBiH ne poduzima nikakve aktivnosti zbog čega će SDP BiH u parlamentarnu proceduru uskoro uputiti ovaj Zakon." kazao je Čengić.

Čengić ističe da prema statistici svaki šesti par ima problema sa sterilitetom i da bi im ovaj zakon trebao omogućiti da država pokrije troškove umjetne oplodnje.

"Nažalost ovaj zakon su oborili zastupnici SDA-HDZ, te molim premijera da ne bude licemjeran i da ne govori kako mu je stalo do mladih i budućnosti BiH jer svojim potezima pokazujete da nije tako", zaključio je Čengić.