BiH
90

SDP: Bahato ponašanje Vlade Federacije BiH je društvena opasnost

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Premijer Fadil Novalić upoznao je jutros javnost da je Vlada Federacije BiH uputila Prijedlog Opšteg kolektivnog ugovora za FBiH na ocjenu ustavnosti, o čemu bi konačnu odluku trebao donijeti Ustavni sud FBiH.

Socijaldemokratska partija BIH smatra ovaj potez žalosnim iz više razloga, a najvažniji je, kako navode, taj da se radi o prijedlogu Opšteg kolektivnog ugovora za FBiH, što znači da on nije niti stupio na snagu, a za šta najveće zasluge ima upravo Vlada FBiH, koju vode SDA-HDZ-SBB.

"Čak je i najvećim laicima jasno da Ustavni sud FBiH ne može i neće razmatrati akt koji uopšte nije stupio na snagu i samim tim ne može biti niti u skladu, niti u neskladu, sa Ustavom FBiH, ali premijer Novalić i ostali 'stručnjaci' koji su ovo podržali to vjerovatno ne razumiju. Druga porazna činjenica jeste da premijer Novalić osuđuje dogovor koji su postigli Savez samostalnih sindikata i Udruženje poslodavaca FBiH i na svaki način ga nastoji spriječiti. Katastrofalno je da Federaciju BiH vodi čovjek i Vlada kojima smeta podizanje minimalne plate za 'čak 12,6 posto' i koji kažu da je svako povećanje za više od tri posto društveno opasno! Zvuči prosto nevjerovatno da toliku količinu bahatosti možemo vidjeti u javnim nastupima premijera i drugih članova Vlade FBiH, kojima je očito cilj da radnici u BiH budu robovi i rade za što niže plate, kako bi poslijeratni tajkuni imali što veći profit", saopšteno je iz SDP-a.

Podsjećaju javnost da je u svojim istupima iz jula prošle godine premijer Novalić obećavao da će Vlada nastojati da dođe do povećanja minimalne plate u FBiH na 450 do 500 KM, a sada, kada su se socijalni partneri sporazumili da ona bude 406 KM, on i Vlada FBiH takav dogovor nazivaju društveno opasnim i odbijaju da daju saglasnost na njega, iako po Zakonu o radu FBiH nisu strana u postupku.

"SDP BiH najoštrije osuđuje nezakonito ponašanje Vlade FBiH i poziva je da, konačno, počne raditi u interesu građana i radnika, te prestane opstruirati svaki dogovor koji bi poboljšao životni standard građana FBiH. Smatramo da je Vlada SDA-HDZ-SBB ta koja je društveno opasna, a ne radnici kojima žele vladati poput kalifa", zaključuje se u saopštenju.