BiH
328

Čengić: Vlast priprema "tehničke" izmjene Izbornog zakona nakon kojih će glas građana vrijediti manje

Piše: Er. M.
Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Irfan Čengić kazao je kako vladajuća koalicija priprema "tehničke" izmjene Izbornog zakona nakon kojih će glas građana manje vrijediti, a volja rukovodstva stranke biti presudna u izboru predstavnika građana.

On ističe da na raznim međunarodnim konferencijama sa ponosom govori kako ljudi u BiH imaju mogućnost glasati za ljude na listama i birati osobe koju želimo da nas predstavljaju.

"Međutim vladajuća koalicija sada na perfidan i licemjeran način 'de facto' ukida otvorene liste i mogućnost da narod glasa za čovjeka podizanjem praga unutar liste kandidata. Više neće biti važno koliko je ko dobio glasova već na kojem mjestu na listi kandidata je bio prije izbora", stav je Čengića.

Dodaje da je u proceduri prijedlog Izbornog zakona kojim se povećava prag unutar liste kandidata na 15 posto i 30 posto na općim izborima, te da na izgled "tehnička" izmjena u suštini povećava moć lidera stranaka i glasanje za čovjeka pravi besmislenim.

"Ukoliko se poveća ovaj prag da bi neko ko nije u vrhu liste kandidata bio izabran u vijeće mora dobiti najmanje 15 posto glasova stranke što je praktično nemoguće. Ovim izmjenama kandidati koji imaju naklonost rukovodstva stranke će sjediti u parlamentima, a osobe koje imaju glasove naroda neće biti u parlamentima ukoliko nisu bili u vrhu partijske liste kandidata", smatra Čengić.

On dodaje da njegove kolege iz vladajuće koalicije koji kažu "šta dižeš frku oko ovoga kad si u vrhu liste" ne shvataju da nije bit ko će biti u vrhu liste, već da se narodu mora omogućiti da oni odlučuju ko će biti izabran, a ne stranke.

"Sramotan je i udar na manje zastupljeni spol, u većini slučajeva žene, 'tehničkim' izmjenama izbornog zakona. Naime trenutno su zagarantovana mjesta na listi za manje zastupljeni spol, ovim zakonom se ukida ta odredba tako da će biti moguće žene staviti na zadnja mjesta na listi tako dodatno smanjiti broj žena u politici", ističe Čengić.

Čengić je rekao i da nije ništa novo da vladajući ne poštuju procedure, dijalog sa civilnim društvom i opozicijom međutim "sraman je način na koji se želi donijeti ovaj Zakon".

"Strategija vladajuće koalicije jeste da ne bude Javne rasprave o ovom zakonu i da se 'ne talasa', tako da će 27.aprila organizovati dvije sjednice Zastupničkog doma PS BiH isti dan i usvojiti zakon dok druge bitne zakone razvlače godinama kroz proceduru u dva čitanja bez javne rasprave, bez uključivanja građana u proces, bez konsultacija sa civilnim društvom. Na taj način će dovesti sve pred svršen čin jer se 04. maja raspisuju lokalni izbori", ističe Čengić.

On se pita i šta će bit sa Mostarom pri tome dodajući da od 2014. godine lideri SDA i HDZ-A BiH obmanjuju javnost da imaju dogovor oko Mostara koji će 'uskoro' prezentovati.

"U Mostaru osam godina nije bilo izbora, a imaju još 20 dana da predlože rješenje kojeg u ovim izmjenama izbornog zakona nema", zaključuje Čengić.

Dotakao se i pitanja Sejdić-Finci ističući da presuda kojom su se blokirale sve EU integracije u mandatu SDP-a BiH na vlasti i koja je bila uslov svih uslova jer se znalo da HDZ ne želi riješiti presudu i omogućiti pripadnicima "Ostali" da glasaju, već da žele osiguranje da HDZ uvijek ima člana Predsjedništva.

"Danas međunarodna zajednica o tome šuti a u prijedlogu Izbornog zakona ni traga o rješavanju presude Sejdić-Finci. Možda nas je malo trenutno u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali ćemo se boriti protiv ovih 'tehnički' izmjena izbornog zakona", poručuje Čengić.