BiH
0

Inzko: Trenutne političke poteškoće se mogu riješiti

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Daljnji međunarodni angažman u BiH će pomoći u stvaranju države koja će biti stabilna i sigurna i koja će biti u stanju da institucionalno rješava vlastite probleme, izjavio je danas u Londonu visoki predstavnik Valentin Inzko.

U razgovoru s britanskim ministrom za Evropu Davidom Lidingtonom, Inzko je rekao da ujedinjena međunarodna zajednica može pomoći u rješavanju trenutnih političkih poteškoća u BiH ako nastavi aktivno pružati podršku konstruktivnim alternativama zastoju i ekonomskom nazadovanju do kojih je došlo u nekoliko posljednjih godina.

On je rekao da su građani BiH oduvijek pokazivali sposobnost da grade praktičan konsenzus koji prelazi granice među zajednicama, a međunarodna zajednica mora pokazati solidarnost s četiri miliona građana ove zemlje istovremeno pomažući njihovim političkim liderima da odbace konfrontaciju i prigrle kompromis.

"Politički sporazum koji su postigli šestorica političkih lidera u decembru 2011. stvara nadu da se energija sada može usmjeriti na oživljavanje bosanskohercegovačke ekonomije i vraćanje zemlje nazad na put ka Evropi", rekao je Inzko.

Dodao je da političke stranke koje su dobile podršku građana na izborima u oktobru 2010. moraju pokazati da su u stanju formirati funkcionalnu vladu, kao i podržavati Dejtonski mirovni sporazum, Ustav i vladavinu prava.

Inzko je rekao da je Velika Britanija uvijek bila na čelu napora u pružanju efikasne podrške narodu BiH te da ova pomoć predstavlja dio opsežnog poduhvata koji će uspjeti na dugoročnom planu.

Kako bi došlo do uspjeha, rekao je on, međunarodna zajednica mora podržavati institucije BiH tako da one mogu poštivati osnovne evropske principe slobode, demokracije i vladavine prava, bez obzira koliko se politička klima mijenjala, saopćeno je iz OHR-a.