Inzko izrazio zabrinutost zbog izjava koje dovode u pitanje državnost BiH

F
FENA
15.11.2011. u 18:48
0
8
Inzko izrazio zabrinutost zbog izjava koje dovode u pitanje državnost BiH
0
Inzko izrazio zabrinutost zbog izjava koje dovode u pitanje državnost BiH Valentin Inzko
Visoki predstavnik Valentin Inzko izjavio je danas u svome obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a da je kontinuirana opredijeljenost i fokusiranost međunarodne zajednice na Bosnu i Hercegovinu put ka ostvarenju cilja, a to je sigurna i stabilna država koja sama može riješiti svoje probleme institucionalnim putem i ostvariti punu integraciju u evroatlantske strukture.
On je rekao da bosanskohercegovački političari i dalje pokazuju malo spremnosti na kompromis i izbjegavaju dijalog o ključnim pitanjima. Lideri su također zloupotrijebili politički sistem i provocirali jedni druge putem medija.

Krajnji rezultat takve situacije je blokiranje procesa evroatlantskih integracija i šteta koja je učinjena ekonomiji zemlje.

Visoki predstavnik naveo je primjere opasne neodgovornosti u oba entiteta te među strankama koje predstavljaju sva tri konstitutivna naroda.

"Želim izraziti duboku zabrinutost zbog nedavnih izjava koje dovode u pitanje državnost BiH time što zemlju karakteriziraju kao 'državnu zajednicu', ingorirajući činjenicu da je BiH primljena u punopravno članstvo u Ujedinjene narode 22. maja 1992. godine, zajedno sa Slovenijom i Hrvatskom", dodao je Inzko i istovremeno ukazao na zapaljivu retoriku koju koriste određeni političari.

U tom kontekstu, visoki predstavnik je istaknuo da nije bilo napretka u ispunjenju pet ciljeva i dva uslova za zatvaranje OHR-a.

On je naglasio da politički lideri moraju shvatiti "da će entiteti i država biti jaki samo kada su oba nivoa vlasti jaka - oba nivoa će postajati sve jači samo kada budu radili zajedno i kada država dobije podršku koja joj je potrebna da bude efikasna", saopćeno je iz OHR-a.


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: