|

Inzko: Političari nisu pokazali volju za postizanjem kompromisa

Inzko: Političari nisu pokazali volju za postizanjem kompromisa
0
F
FENA
15.11.2011. u 08:01
6
komentara
0

dijeljenja
Inzko: Političari nisu pokazali volju za postizanjem kompromisa Valnetin Inzko
Visoki predstavnik Valentin Inzko u svom obraćanju pred Vijećem sigurnosti UN-a u New Yorku danas će objasniti da je kontinuirana posvećenost i fokusiranost međunarodne zajednice na Bosnu i Hercegovinu put ka ostvarenju cilja - sigurnoj i stabilnoj državi na putu evroatlanskih integracija, najavljeno je iz OHR-a.
Visoki predstavnik će predstaviti svoj šesti polugodišnji izvještaj Vijeću sigurnosti, odnosno 40. izvještaj od uspostave OHR-a.

Visoki predstavnik će naglasiti da, u proteklih šest mjeseci, političari u Bosni i Hercegovini nisu pokazali dovoljno volje za postizanje kompromisa i izbjegavali su konstruktivan dijalog o ključnim pitanjima, što je za posljedicu imalo blokadu procesa evroatlanskih integracija i štetu koja je učinjena ekonomiji zemlje.

U srijedu će visoki predstavnik otputovati u Washington, gdje će imati sastanke sa zamjenikom državne sekretarke SAD-a, Williamom Burnsom, i drugim visokim zvaničnicima State Departmenta.

Visoki predstavnik će naglasiti da je Bosni i Hercegovini očajnički potreban politički dogovor koji će omogućiti formiranje Vijeća ministara i nastavak provedbe reformi koje su ključne za proces evroatlantskih integracija - pitanje državne pomoći, popis stanovništva, status vojne imovine, te provedba presude u slučaju Sejdić-Finci.

Inzko će podvući kako je njegov cilj snažna, funkcionalna država sa snažnim, funkcionalnim entitetima, saopćeno je iz OHR-a.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...