{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko će se sastati sa ministrima iz EU

S
30.1.2012. u 21:03
0
3
Inzko će se sastati sa ministrima iz EU
0
Inzko će se sastati sa ministrima iz EU
Valentin Inzko
Visoki predstavnik Valentin Inzko sastaće se ove sedmice sa ministrima iz Luksemburga, Holandije i Velike Britanije i tom prilikom će istaći da BiH može prevazići trenutne političke poteškoće ako međunarodna zajednica ostane i dalje angažovana u BiH, uz održavanje konstruktivnog i proaktivnog partnerstva sa građanima.
Inzko će se sutra sastati sa ministrom inostranih poslova Luksemburga Žanom Aselbornom u Luksemburgu. U srijedu, 1. februara, predviđen je susreta Inzka sa ministrom inostranih poslova Holandije Urijem Rosentalom u Hagu, dok će se u četvrtak, 2. februara, sastati sa ministrom za Evropu Velike Britanije Dejvidom Lidingtonom. Tema sastanaka biće situacija u BiH.

Visoki predstavnik istaći će da nedavno postignuti sporazum među političkim liderima i imenovanje Vjekoslava Bevande kao mandatara Savjeta ministara stvaraju nadu da se sada, 16 mjeseci nakon opštih izbora, može formirati Savjet ministara i da se uložena energija može ponovo usmjeriti na oživljavanje ekonomije BiH i vraćanje ove zemlje nazad na put ka Evropi, saopšteno je iz OHR-a.

U razgovoru s ministrima, Inzko će naglasiti da treba doći do korjenite promjene negativne politike koja je bila prisutna u BiH u posljednjih pet godina. Međunarodna zajednica tu promjenu može aktivno podržati, ukoliko su svi međunarodni akteri i EU ujedinjeni i govore jednim glasom.

Imajući u vidu probleme sa kojima je BiH suočena, Inzko će istaći vitalnu ulogu koju OHR ima u osiguranju poštivanja Dejtonskog sporazuma.

Inzko će se dotaći i nedavnog referenduma u Hrvatskoj i ukazati da velika podrška koju su građani te zemlje iskazali za članstvo u EU predstavlja primjer za pozitivnu ulogu koju EU može igrati u zemljama zapadnog Balkana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: