Entiteti se ne mogu baviti Sudom BiH
0

Inzko: Referendum je opasna politička avantura

Sarajevo-x.com
Referendum na nivou entiteta o nadležnosti države je neprihvatljiv, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Inzko, u članku koji je objavljen u današnjem izdanju Blica.

"Nijedan entitet nema ustavni mandat da se bavi državnom institucijom, a to je i Sud BiH", napisao je Inzko. "To nikada nije bilo entitetsko pitanje. To je uvijek bilo državno pitanje. U institucionalno složenoj zemlji kakva je Bosna i Hercegovina, svaki nivo vlasti mora poštovati svoje nadležnosti i ne smije ugrožavati druge. Političari u Republici Srpskoj znaju ovo i trebaju znati da podrivanje Mirovnog sporazuma predstavlja opasnu političku avanturu, avanturu koja može imati nepredvidive posljedice."

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU konstatira da ako postoje pitanja o državnom pravosuđu, o njima treba razgovarati unutar Parlamentarne skupštine BiH.

Naglasio je da su ljudi u svakom dijelu Bosne i Hercegovine patili zbog brutalnosti ratnih zločinaca i da i dalje pate zbog organiziranog kriminala i korupcije.

"Siguran sam da građani BiH žele jače sudove, a ne slabije", naveo je Inzko. "Oni žele da svi koji su učestvovali u ratnim zločinima, svi koji su učestvovali u organiziranom kriminalu, svi koji su primali mito ili koristili politički položaj za nagomilavanje ličnog bogatstva budu procesuirani pred sudovima i kažnjeni.”

"Ja sam odgovoran za poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako građani ove zemlje nikada više ne bi morali patiti zbog kratkovidnosti ili igara moći koju igra mala grupa političara", zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. "Ja i međunarodna zajednica ćemo ispuniti tu odgovornost."