{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ili će Srbi ukinuti referendum ili će to učiniti međunarodna zajednica"

F
29.4.2011. u 16:23
0
132
"Ili će Srbi ukinuti referendum ili će to učiniti međunarodna zajednica"
0
"Ili će Srbi ukinuti referendum ili će to učiniti međunarodna zajednica"
Valentin Inzko
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izjavio je danas da će poduzeti korake da spriječi bosanske Srbe da održe referendum o legalnosti Suda BiH.
"Postoje dvije mogućnosti - ili će Republika Srpska ukinuti glasanje ili će to učiniti međunarodna zajednica", rekao je Inzko za britansku agenciju.

Inzko je u telefonskom intervjuu Reutersu ocijenio i da je odluka vlada zemalja EU, donesena u martu, da "separatistima u Bosni" zaprijeti sankcijama kao što su zamrzavanje imovine i zabrana putovanja, bila korak u dobrom pravcu.

"Mogao bi doći trenutak kada će (uvođenje sankcija) biti neophodno", upozorio je Inzko.

On je naglasio da Evropska unija mora više da se angažira u Bosni i Hercegovini kako bi toj etnički podijeljenoj zemlji pomogla da prevaziđe sve dublju političku krizu.

"To je veoma važno za Bosnu. Ta zemlja je na mnogo načina podijeljena, ali u njoj postoji jednoglasni sporazum da EU predstavlja budućnost", rekao je Inzko, naglasivši da na prvom mjestu misli da EU treba više da se usredotoči na Bosnu i Hercegovinu.

Inzko smatra da bi veće angažiranje Unije pomoglo političarima da se slože o planu reformi, potrebnih da bi se zemlja našla na putu ulaska u Evropsku uniju.

"Nalazimo se u zaista ozbiljnoj političkoj krizi, možda najozbiljnijoj od potpisivanja Dejtonskog sporazuma", naglasio je Inzko.

Inzko je istakao da će nedavne posjete visokih zvaničnika EU Sarajevu pomoći prenošenju proevropske poruke i dodao da bi BiH tokom ove godine trebalo podnese zahtjev za članstvo u Uniji.

On je dodao da bi to moglo da se dogodi jedino uz odobrenje iz Bruxellesa iako, teorijski, svaka zemlja ima pravo da podnese zahtjev za članstvo u EU.

Na pitanje da li će Bruxelles pomoći Sarajevu da se približi članstvu, Inzko je odgovorio: "Apsolutno", i dodao da će time biti započet veliki proces transformacije.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: