Valentin Inzko
0

"Ne može općina, ni neki entitet mijenjati ili rušiti državne institucije"

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko boravio je danas poslijepodne u općini Žepče, gdje se sastao sa Matom Zovkom i Muhamedom Jusufovićem, načelnikom, odnosnom predsjedavajućim Općinskog vijeća Žepče.

Inzko je u Žepče, kako je rečeno, stigao na poziv načelnika, koji ga je želio informirati o implementaciji Odluke o integraciji općine Žepče. Tom prilikom rečeno je kako je općina Žepče pozitivan primjer funckionisanja multietičke sredine.

Inzko je posjetio i crkvu "Svetog Ante Padovanskog“ u centru Žepča, kao i Katolički školski centar "Don Bosco".

Komentirajući prijedlog Milorada Dodika, predsjednika RS-a, o raspisivanju referenduma o nametnutim zakonima OHR-a, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, Inzko je rekao: "Institucije koje postoje na državnom nivou, poput Tužilaštva i Suda BiH ne treba negirati. Treba ih podržavati da rade još bolje. Ne može općina, ni neki entitet mijenjati ili rušiti državne institucije. To ne dolazi u obzir“.

Institucije pravosuđa treba da se podržavaju na svim nivoima, bez obzira je li to županija odnosno kanton, Federacija ili država, kao i institucije koje su na evropskom nivou kao što je Evropski sud za ljudska prava. Tvrdim da nema države ako nije pravna država. Referendum slabi pravnu državu i siguran sam da će se međunarodna zajednica izjasniti protiv najavljenog referenduma“, rekao je Valentin Inzko.