Izvještaj o BiH
779

Inzko pred UN-om: Republika Srpska vodi politiku blokiranja odluka na državnom nivou

Dž. L.
Valentin Inzko (Foto: E. H./Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: E. H./Klix.ba)
Visoki predstavnik Bosne i Hercegovine Valentin Inzko obratio se danas Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija putem video poziva. Predstavljajući 57. izvještaj o stanju u BiH, Inzko je poručio da je krajnje vrijeme da se vlasti u BiH opredijele za mirnu i održivu državu.

Ovaj izvještaj pokriva razdoblje od 16. oktobra 2019. do 15. aprila 2020. godine.

Na početku obraćanja Inzko se osvrnuo na borbu s pandemijom koronavirusa kazavši da se građani BiH sa ovim izvanrednim okolnostima suočavaju disciplinovano i solidarno te na taj način doprinose vlastima da ulažu napore u spašavanje života i očuvanje sredstava za život.

Kriza se ne smije iskorištavati

On je pozdravio činjenicu da su politički i institucionalni lideri pokazali spremnosti za saradnju i koordinaciju u razdoblju krize, posebno na samom početku izbijanja epidemije. Međutim, dodaje sa su s vremenom neki političari ponovo nastavili sa svojom retorikom podjele.

"Da bi napori vlasti u borbi protiv pandemije i ublažavanje njenih učinaka bili uspješni, moraju biti dobro osmišljeni, pravilno usmjereni i usko koordinirani. Jednako tako, svi se moraju u potpunosti pridržavati ustavnog i pravnog okvira zemlje, biti proporcionalni i transparentni i uvijek u potpunosti u skladu sa najvišim međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, kao što je također predviđeno Ustavom Bosne i Hercegovine. Prije svega, kriza s kojom se BiH sada suočava ne smije se ni na koji način koristiti za promociju ili postizanje interesa političkih stranaka i političkih ciljeva", istakao je Inzko.

Nadalje u svom obraćanju kazao je da Međunarodna zajednica pruža financijsku i materijalnu pomoć vlastima BiH na različitim nivoima, istovremeno ohrabrujući političke i institucionalne lidere u BiH na poboljšanju njihove saradnje i koordinacije.

"Važno je pozdraviti rad različitih aktera međunarodne zajednice u BiH koji su, u skladu sa svojim mandatima, odigrali vrlo korisnu i konstruktivnu ulogu u pružanju pomoći BiH da upravlja ovom krizom", dodao je Inzko.

Visoki predstavnik u BiH potom se osvrnuo na formiranje vlasti u BiH koje je kasnilo nakon održavanja općih izbora u našoj zemlji.

"Prošlo je više od godinu dana od održavanja izbora, prije nego je imenovano novo Vijeće ministara BiH, dok su nova Vlada entiteta Federacije BiH te vlade u dva od deset kantona ostale neimenovane. Također nije uspostavljen istinski politički dijalog za rješenje situacije u vezi sa Gradom Mostarom, gdje lokalni izbori nisu održani više od jednog desetljeća", kazao je Inzko.

Država bez budžeta usred pandemije

On je dodao da entitet Republika Srpska nastavlja sa prijetnjama da će se povući iz institucija BiH te da velikim dijelom uspješno vodi politiku blokiranja svih odluka na državnom nivou.

"To je posljedica sličnih prijetnji SNSD-a i njegovih saveznika u proteklom desetljeću koje predstavljaju nastavak napada vlasti RS-a na osnove Općeg okvirnog sporazuma za mir", kazao je Inzko.

Država BiH našla se usred pandemije bez usvojenog budžeta na državnom nivou kako bi eventualno mogla usmjeriti sredstva u svrhu rješavanja najnužnijih zahtjeva, dodaje visoki predstavnik.

"Umjesto toga, institucije BiH djeluju pod privremenim finansiranjem koje je daleko manje fleksibilno. Kao ilustraciju onoga što se može učiniti, vidjeli smo da je Skupština Brčko distrikta 25. marta usvojila budžet za 2020. godinu i Zakon o njegovom izvršenju koji uzima u obzir trenutnu situaciju. Usvajanje budžeta na državnom nivou za 2020. godinu preduslov je za organizaciju i provođenje lokalnih izbora u BiH, koji su trenutno zakazani za oktobar, ali će vjerojatno biti odgođeni jer su otežane tehničke pripreme za održavanje izbora, ako ne i neizvodljive", kazao je Inzko.

U svakom slučaju, Inzko kaže da se, prema izjavama predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, očekuje nastavak političke krize i po okončanju krize zbog pandemije koronavirusa.

"Krajnje je vrijeme da vlasti na svim nivoima u BiH pokažu svoju opredijeljenost za mirnu i održivu državu koja nepovratno ide na put euroatlanske integracije. Pozivam političke lidere da se odmah izbore sa izazovima i da prigodu 25. godišnjice Općeg okvirnog sporazuma za mir vide kao poticaj za to. Očekujem da će vlasti u BiH postupiti po ovim preporukama i pristupiti rješavanju nedostataka koji su uočeni i prije i nakon izbijanja pandemije", poručio je Inzko.

Kompletan 57. izvještaj visokog predstavnika o stanju u BiH dostupan je OVDJE.

Facebook