|

Inzko: Fule će potvrditi da su vrata EU za BiH otvorena

Inzko: Fule će potvrditi da su vrata EU za BiH otvorena
0
F
FENA
26.11.2012. u 21:25
24
komentara
0

dijeljenja
Inzko: Fule će potvrditi da su vrata EU za BiH otvorena Valentin Inzko (Foto: Arhiv/AFP)
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko kazao je večeras u Sarajevu u izjavi za Agenciju FENA da će evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Stefan FUle koji dolazi u BiH potvrditi još jednom da su vrata EU za BiH otvorena.
Prema njegovom mišljenju Fule će podcrtati da BiH mora djelovati više samostalno na putu ka Evropskoj uniji.

Dužnosnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljić kazao je za Fenu da misli da je od zadane Mape puta iz juna napravljeno malo onoga što je obećano.

On ističe da će se dolazak Fulea iskoristit da se potvrdi da je Vijeće ministara BiH kompletirano izborom novog ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, ministra odbrane Zekerijaha Osmića te Edite Đapo, zamjenice ministra finansija i trezora BiH.

“Ova državna vlada preuzela je odgovornost za stanje u državi, a postoje i rješenja šest političkih lidera za implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju 'Sejdić i Finci' s rokovima. Vjerujem da će komesaru sve to biti predočeno", smatra Škaljić.

Napomenuo je i da će uskoro biti završena rekonstrukcija Federalne vlade kako bi se komplementirao segment vlasti koja preuzima odgovornost za stanje u BiH, a posebno zbog činjenice da je 2013. godina u ekonomskom smislu složena godina.

Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Stefan Fule trebao bi tokom svoje posjete BiH razgovarati s bh. političkim liderima o ispunjenju uvjeta iz Mape puta za priključenje BiH Evropskoj uniji.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...