BiH
0

Inspektori Kancelarije za hranu i veterinarstvo EU ove godine u BiH

SRNA
Mirko Šarović
Mirko Šarović
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da Kancelarija za veterinarstvo BiH još nije službeno kandidovala objekte za proizvodnju mlijeka i farme koje će misija Kancelarije za hranu i veterinarstvo EU (FVO inspekcija) kontrolisati.

Šarović je rekao da će biti kandidovane mljekare koje su najviše uznapredovale u ispunjavanju EU standarda.

"Što se tiče dolaska inspektora Kancelarije za hranu i veterinarstvo EU, Kancelarija za veterinarstvo BiH obavila je pripremne radnje s ciljem da se utvrdi stanje funkcionisanja sistema u sektoru mljekarstva u BiH", rekao je Šarović za "Oslobođenje".

Na radionici, koja je održana početkom decembra prošle godine, a na kojoj su bili prisutni svi proizvođači mlijeka i predstavnici nadležnih entitetskih tijela, pripremljen je akcioni plan kojim su precizirani utvrđeni nedostaci, a ujedno je i odlučeno ko će ih i u kojem roku rješavati.

"Odmah nakon toga upućen je poziv FVO inspekciji da planira posjetu BiH. S obzirom na to da je bio sam kraj godine, a FVO inspekcija je svoje planove za narednu godinu već bila završila, BiH se nije našla na listi planiranih posjeta", objasnio je Šarović.

Prema njegovim riječima, predstavnici Kancelarije za veterinarstvo su u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima Generalnog direktorata za zdravlje i potrošače Evropske komisije i FVO, od kojih su dobili informaciju da će BiH posjetiti ove godine, ali datum posjete nisu mogli precizirati.

"S obzirom na to da su svi upoznati sa određenim nedostacima u objektima za proizvodnju mlijeka i farmi, svi su dobili određena zaduženja za njihovo otklanjanje i rade na tome. Očekujemo da FVO inspekcija prilikom sljedeće posjete našim objektima neće pronaći nedostatke u toj mjeri da izvoz u EU bude onemogućen", rekao je Šarović.