Da li je država spremna?
0

Još 100 dana do ulaska Hrvatske u EU, proizvođači mlijeka spremni

Piše: M. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Ismet Kumalić, Mirko Šarović i Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
BiH je ostalo još 100 dana da završi sve aktivnosti u vezi sa osiguravanjem izvoza bh. proizvoda na tržište Evropske unije. Ukoliko se ne provedu sve mjere i ne bude sve uređeno prema evropskim standardima, od 1. jula građani naše države, a posebno proizvođači mlijeka i mesnih prerađevina, će se naći u veoma teškoj situaciji.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH u toku je sastanak kojem prisustvuju predstavnici VTK BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, veterinarskog sektora i drugi predstavnici vlasti i prerađivača.

"Danas smo ovdje kako bismo vidjeli ovaj naš pređeni put i napredak, kako bismo kroz jedan kratki operativni plan utvrdili preostale obaveze koje nam predstoje kako bismo osposobili naše proizvođače, u ovom slučaju proizvođače mlijeka, da mogu izvoziti u EU. Ovo je svojevrstan test za institucije BiH i za naše proizvođače, i ukoliko ga pređemo otvara nam mogućnost da vrlo brzo napravimo i operativni plan za sektor mesa, peradi i jaja. Mi smo se opredijelili da pravimo velike korake za ključne izvozne brendove u BiH", rekao je Mirko Šarović, ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Možemo stići

U operativnom planu se nalaze 33 aktivnosti od kojih se većina odnosi na institucije BiH, entiteta i nižeg nivoa, a četiri aktivnosti se odnose na same proizvođače.

"Nema više skrivanja. Namjera je da tačno identifikujemo obaveze i nosioce aktivnosti te rokove. Ja sam optimista i mislim da bez obzira na kratke rokove imamo mogućnost tokom ove godine osigurati da naši proizvođači izvoze na tržište EU", dodao je ministar Šarović.

Na sastanak je pozvano nekoliko najvećih proizvođača mlijeka koji izvoze iz BiH. Cilj je, kako kaže Šarović, naći one koji su najspremniji da izdrže i prođu test te da budu ti koji će utrti put i ostalim bh. proizvođačima da izvoze svoje proizvode na tržište EU.

"Danas razgovaramo o mlijeku kao jednom porizvodu koji BiH izvozi u vrijednosti 82 miliona maraka, od čega je 41 milion prema Republici Hrvatskoj. Uvijek je u ovoj zemji bilo pameti, samo je pitanje kada krenuti, jer sporo reagujemo, ali stignemo. Prevazići ćemo mi to, jer izvozimo i druge proizvode u EU. Ovo je dodatni napor da povećamo standarde, što je u krajnjoj dobiti za nas i sve buduće proizvođače bh. prozivoda", rekao je Ismet Kumalić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

FBiH će obaviti sve zadatke

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović kazao je kako će njegovo ministarstvo raditi, ako treba i u tri smjene, kako bi sve stigli uraditi kako treba.

"Nadam se da ćemo svi zajedno uspjeti to uraditi do 1. jula, jer ako ne uspijemo bit će nesagledive posljedice za izvoznike u EU. Ostat će nam viška mlijeka na domaćem tržištu, bit će nam teško naći alternativna tržišta i proizvođači će morati prolijevati to mlijeko. Ali, sve što bude zadatak Federacije mi ćemo to obaviti. Sva sredstva koja budu potrebna ćemo osigurati. Ponudili smo sredstva i državi ili RS-u, ukoliko su im potrebna, samo da ovo ispunimo, jer je to prevažno za naše proizvođače", istakao je ministar Ivanković Lijanović.

Mljekari spremni

Dok institucije vlasti imaju još mnogo posla pred sobom, proizvođači tvrde da su spremni te da su ispunili 90 posto zahtjeva EU.

"U operativnom planu od 33 tačke, 29 ih je zadatak i obaveza države ili entitetskih ministarstava. Mi smo spremni. Ako država ne bude spremna, imat ćete sljedeću situaciju: Oko 50 miliona litara mlijeka ide u RH, a to vam je 7.000 farmera i 28.000 ljudi koji ovise o mljekarima, a koji će ostati bez ičega", rekao je Adin Fakić iz mljekare Milkos.

Institucije vlasti svih nivoa paralelno rade i na operativnom planu za sektor mesa, peradi i jaja, kako bi i oni do 1. jula bili spremni svoje proizvode plasirati na tržište Evropske unije.