{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH dozvoljeno da izvozi med u Evropsku uniju

F
16.4.2013. u 13:50
0
2
BiH dozvoljeno da izvozi med u Evropsku uniju
0
BiH dozvoljeno da izvozi med u Evropsku uniju
Foto: Ilustracija
Evropska komisija je usvojila odluku kojom se odobrava Program praćenja rezidua za med, perad, jaja i mlijeko BiH. Kao rezultat toga, BiH može izvoziti med u Evropsku uniju.
Odluka, objavljena u Službenom glasniku EU, pokazuje napredak ostvaren u ispunjavanju jednog od uslova za izvoz mlijeka, mliječnih proizvoda, peradi i jaja.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen kazao je da bi ovo trebalo da predstavlja podsticaj za bh. vlasti, neophodan za akreditaciju drugih roba.

"U vezi s poljoprivrednim proizvodima životinjskog porijekla, ključno je pojednostavljenje i pojašnjenje lanca kontrole i upravljanja. Trebaju biti riješena neka preklapanja i nejasnoće u tom lancu. Neophodno je ostvariti brz napredak. BiH treba nastaviti izgradnju kapaciteta veterinarskih laboratorija za analizu rezidua radeći na akreditovanju traženih metoda. U ovom trenutku, većina analiza se obavlja u laboratorijima u inozemstvu", rekao je.

Evropska unija je obezbijedila laboratorijsku opremu za kontrolu hrane i veterinarstvo u raznim gradovima u BiH.

Tokom proteklih deset godina, EU je osigurala 19 miliona eura samo za sektor kontrole hrane i veterinarstva u BiH.

Do sada, BiH je akreditovala samo ribu i med za izvoz u zemlje EU. Važnost akreditacije dodatno je naglašena skorašnjim članstvom Hrvatske u Evropskoj uniji. Hrvatska je tradicionalno najvažniji trgovinski partner Bosne i Hercegovine, navedeno je u saopćenju pristiglom iz Delegacije EU u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: