|

Mljekari: Vlast nas je srozala, duži izvoz u Hrvatsku nije za aplauz

Mljekari: Vlast nas je srozala, duži izvoz u Hrvatsku nije za aplauz
0
Piše: Nedžad Jamaković
11.12.2012. u 13:44
7
komentara
0

dijeljenja
1/7 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/7 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Bruno Bojić)
3/7 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/7 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Mehmed Nikšić)
5/7 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
6/7 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
7/7 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Dušan Nešković)
Naša zemlja je sa predstavnicima susjedne Hrvatske dogovorila da se mliječni proizvodi iz BiH, umjesto do 1. januara iduće godine, mogu izvoziti do 30. juna 2013. u buduću članicu Evropske unije. Proizvođačima, međutim, to i ne znači mnogo.
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić u obraćanju novinarima na konferenciji za medije ovim povodom je kazao kako je naša zemlja dosad izvozila 42-43 miliona KM mliječnih proizvoda godišnje, te da bi nemogućnost izvoza u Hrvatsku, naravno, negativno utjecala na to.

"Proizvodi animalnog porijekla, mliječni i mesni proizvodi, moći će se izvoziti u susjednu Hrvatsku pola godine duže u odnosu na raniji rok, što je značajno sa aspekta usaglašavanja domaće proizvodnje sa propisima Evropske unije. Nadam se da će naši proizvođači do tog datuma ispuniti tražene uvjete kako bi mogli nastaviti izvoz u zemlje EU", kazao je Bojić.

Poticaji ne idu proizvođačima

Pomoćnik ministra za vanjsku trgovinu BiH Dušan Nešković istakao je kako je na državnom nivou usvojen veliki dio regulative (90 posto), koja je u skladu sa standardima EU, ali da je problem u tome što sada te propise treba implementirati na terenu, a sve će nadzirati Ured za veterinarstvo BiH. Našim proizvodima, kazao je, nedostaju samo certifikati koji bi potvrdili kvalitet, odnosno standarde u lancu proizvodnje, a Ministarstvo će u narednom periodu pokušati osigurati poticaje za proizvođače koji bi im pomogli u teškim vremenima.

Međutim, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH Mehmed Nikšić, u svom obraćanju je istakao kako je najveći problem u tome što navedeni poticaji ne stižu do primarnih proizvođača, a novac nerijetko bude usmjeren preduzećima koja nemaju veze sa proizvodnjom.

"Ovih pola godine uopće nije bitno. Izvršna i zakonodavna vlast su srozale proizvođače i ne očekuju valjda sada da im aplaudiramo što je produžen ovaj rok. Mi smo u teškoj situaciji zahvaljujući njima, a oni priču o ovim rokovima potenciraju kako ne bi govorili o korupciji i kriminalu", ogorčen je Nikšić.

Svake godine novi pravilnik

"U našoj zemlji proizvodimo za manje od 20 posto naših potreba. Količinom mlijeka koju mi proizvedemo jedva možemo podmiriti Sarajevo. Problem je u tome što se na nivoima vlasti svake godine donose različiti pravilnici i propisi, tako da smo mi potpuno zbunjeni, a istovremeno nemamo tehničku opremljenost da ih ispunimo i dokažemo kvalitet koji je neosporan. Mi svakodnevno kontrolišemo kvalitet našeg mlijeka i imamo dokaz za to, ali ne i certifikat na osnovu kojeg možemo ići u izvoz, zato što naši laboratoriji nisu certificirani", naveo je, između ostalog, Nikšić.

Sva trojica su, međutim, istakli kako je veoma bitno da proradi svijest kod građana koji trebaju kupovati domaće mlijeko i druge proizvode, a zauzvrat će imati dobar kvalitet i pomoći će našim privrednicima.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...