BiH traži odgodu primjene novih mjera na granici s Hrvatskom

S
SRNA
19.11.2012. u 07:56
0
9
BiH traži odgodu primjene novih mjera na granici s Hrvatskom
0
BiH traži odgodu primjene novih mjera na granici s Hrvatskom Mirko Šarović
Delegacija iz BiH predložit će danas u Zagrebu da se nove pooštrene mjere na granici sa Hrvatskom, koje su najavljene od 1. januara, što duže prolongiraju kako bi BiH dobila vrijeme da se pripremi za novu situaciju, izjavio je Srni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.
On je istakao da će sa ministrom poljoprivrede Hrvatske Tihomirom Jakovinom razgovarati o aktuelnim pitanjima u vezi sa nesmetanim protokom robe u oba pravca, te da će jedan od ciljeva sastanka biti i da se pronađe rješenje kako se ponovo ne bi desilo da na granici sa Hrvatskom bude zaustavljen izvoz mlijeka ili drugih proizvoda.

"Razgovarat ćemo o aktuelnim pitanjima i problemima kada je riječ o izvozu, posebno iz BiH u Hrvatsku, a naročito o izvozu mlijeka", precizirao je Šarović.

On je podsjetio da je i BiH uvela određene pojačane kontrole, koje su naišle na negodovanje hrvatske strane, što će, također, biti predmet razgovora u Zagrebu.

Šarović je naveo da na današnji sastanak u Zagreb putuju i predstavnici Ureda za veterinarstvo BiH, Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, resornih ministarstava Republike Srpske i Federacije BiH, a da će dominirati pitanja novog režima na granici sa Hrvatskom, koja 1. jula ulazi u EU, kao i najavljenih novih pooštrenih mjera na granici od 1. januara.

"Interes nam je da se taj rok novih evropskih standarda koje Hrvatska treba da primjenjuje što više približi 1. julu", rekao je Šarović i dodao da bi na taj način BiH dobila nekoliko mjeseci da prilagodi svoje standarde i da se izvoznici kvalitetno pripreme.

Prema njegovim riječima, to se posebno odnosi na četiri-pet ključnih proizvoda koje BiH izvozi u Hrvatsku - mlijeko i mliječni proizvodi, meso, meso peradi i jaja.

On je podsjetio da je u septembru o ovome već razgovarao sa hrvatskim predstavnicima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: