Koristan sastanak u Zagrebu
0

Od 1. jula 2013. novi režim za izvoz iz BiH u Hrvatsku

SRNA
Mirko Šarović
Mirko Šarović
Delegacije BiH i Hrvatske na današnjem sastanku u Zagrebu dogovorile su se da novi režim izvoza robe biljnog i životinjskog porijekla ne stupi na snagu 1. januara nego 1. jula 2013. godine, rekao je Srni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Šarović je istakao da je sastanak dvije delegacije bio vrlo koristan, uz ključni dogovor o izvozu iz BiH u periodu prije pristupanja Hrvatske u EU. "Osnovni parametar za izvoz bit će rok trajanja proizvoda. Svi proizvodi sa naše strane moći će se plasirati u Hrvatsku u narednim mjesecima", precizirao je on.

Prema njegovim riječima, na sastanku je otvorena mogućnost da se i nakon 1. jula 2013. godine jedan broj proizvoda iz BiH nastavi plasirati u Hrvatsku, ali samo na teritoriju Hrvatske. Na sastanku je bilo riječi i o graničnim prelazima BiH i Hrvatske, odnosno o potrebi da se intenzivira njihovo osposobljavanje.

"Hrvatska strana je također saglasna da se otvore tri granična prelaza na kojima bi se poslije 1. jula vršio promet robe biljnog i životinjskog porijekla“, naglasio je Šarović. Delegacije dvije zemlje razgovarale su u Zagrebu i o malograničnom prometu, odnosno potrebi da se odnosi dvije zemlje regulišu na ovom nivou uz zadovoljenje najviših standarda.

"Dogovoreno je potpisivanje memoranduma o saradnji u najskorije vrijeme. Formirali smo i tehnički tim koji će realizaciju današnjeg dogovora pratiti u narednim mjesecima i učestvovati u njegovoj implementaciji", rekao je Šarović. On je dodao da je delegacija Hrvatske bila vrlo brojna i u punom sastavu, te da su je činili najvažniji ljudi iz agencija za poljoprivredu Hrvatske.

Poljoprivredna roba biljnog i životinjskog porijekla iz BiH nesmetano će se plasirati u Hrvatsku do sticanja punopravnog članstva te zemlje u EU 1. jula 2013. godine, izjavila je pomoćnik ministra za veterinarstvo RS-a Radmila Čojo. Čojo je rekla Srni da je ovaj zaključak, sa današnjeg sastanka predstavnika entitetskih resornih ministarstava, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, u skladu sa važećim trgovinskim sporazumom CEFTA.

Osim Šarovića i Radmile Čojo, sastanku su prisustvovali, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović, pomoćnik ministra poljoprivrede RS-a Zoran Kovačević, te ministar poljoprivrede Hrvatske Tihomir Jakovina sa saradnicima.