{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od 1. jula 2013. novi režim za izvoz iz BiH u Hrvatsku

S
19.11.2012. u 17:05
0
17
Od 1. jula 2013. novi režim za izvoz iz BiH u Hrvatsku
0
Od 1. jula 2013. novi režim za izvoz iz BiH u Hrvatsku
Mirko Šarović
Delegacije BiH i Hrvatske na današnjem sastanku u Zagrebu dogovorile su se da novi režim izvoza robe biljnog i životinjskog porijekla ne stupi na snagu 1. januara nego 1. jula 2013. godine, rekao je Srni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.
Šarović je istakao da je sastanak dvije delegacije bio vrlo koristan, uz ključni dogovor o izvozu iz BiH u periodu prije pristupanja Hrvatske u EU. "Osnovni parametar za izvoz bit će rok trajanja proizvoda. Svi proizvodi sa naše strane moći će se plasirati u Hrvatsku u narednim mjesecima", precizirao je on.

Prema njegovim riječima, na sastanku je otvorena mogućnost da se i nakon 1. jula 2013. godine jedan broj proizvoda iz BiH nastavi plasirati u Hrvatsku, ali samo na teritoriju Hrvatske. Na sastanku je bilo riječi i o graničnim prelazima BiH i Hrvatske, odnosno o potrebi da se intenzivira njihovo osposobljavanje.

"Hrvatska strana je također saglasna da se otvore tri granična prelaza na kojima bi se poslije 1. jula vršio promet robe biljnog i životinjskog porijekla“, naglasio je Šarović. Delegacije dvije zemlje razgovarale su u Zagrebu i o malograničnom prometu, odnosno potrebi da se odnosi dvije zemlje regulišu na ovom nivou uz zadovoljenje najviših standarda.

"Dogovoreno je potpisivanje memoranduma o saradnji u najskorije vrijeme. Formirali smo i tehnički tim koji će realizaciju današnjeg dogovora pratiti u narednim mjesecima i učestvovati u njegovoj implementaciji", rekao je Šarović. On je dodao da je delegacija Hrvatske bila vrlo brojna i u punom sastavu, te da su je činili najvažniji ljudi iz agencija za poljoprivredu Hrvatske.

Poljoprivredna roba biljnog i životinjskog porijekla iz BiH nesmetano će se plasirati u Hrvatsku do sticanja punopravnog članstva te zemlje u EU 1. jula 2013. godine, izjavila je pomoćnik ministra za veterinarstvo RS-a Radmila Čojo. Čojo je rekla Srni da je ovaj zaključak, sa današnjeg sastanka predstavnika entitetskih resornih ministarstava, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, u skladu sa važećim trgovinskim sporazumom CEFTA.

Osim Šarovića i Radmile Čojo, sastanku su prisustvovali, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović, pomoćnik ministra poljoprivrede RS-a Zoran Kovačević, te ministar poljoprivrede Hrvatske Tihomir Jakovina sa saradnicima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: