Uspješan sastanak
0

Produžen rok za izvoz proizvoda životinjskog porijekla iz BiH u Hrvatsku

FENA
Početkom 2013. godine ne prestaje mogućnost izvoza proizvoda životinjskoga porijekla iz BiH u Hrvatsku, dogovoreno je na današnjem sastanku u Zagrebu izaslanstava BiH i Republike Hrvatske, stoji u saopćenju iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH.

"Danas smo postigli dogovor da se taj rok prolongira, gdje će se moći izvoziti proizvodi životinjskog porijekla sa rokom trajanja do 1. jula 2013. godine. Na taj način dobili smo još nekoliko mjeseci, vrlo značajnih kako bi institucije na razini BiH mogle uskladiti kriterije Evropske unije i kako bi osigurali izvoz proizvoda životinjskog porijekla u EU", kazao je ministar poljoprivrede, vodoprivrde i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović.

"Pored navedenog, razgovarali smo i o pomoći Ministarstva poljoprivrede iz Republike Hrvatske Federalnom ministarstvu poljoprivrede. Dogovorili smo da jedna delegacija Federalnog ministarstva već sljedećeg mjeseca posjeti Hrvatsku kako bi preuzeli iskustva u uspostavi savjetodavnih službi u poljoprivredi koje su vrlo važne za Federaciju Bosne i Hercegovine. To je jedan od uvjeta koji nam traži Evropska unija", kazao je ministar Lijanović.