Legalni taksisti nezadovoljni
105

Inspektori iz saobraćaja isključili 41 nelegalno taksi vozilo

Piše: M. B.
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Na području Kantona Sarajevo posljednjih dana vrši se pojačan pregled taksi vozila s ciljem sankcionisanja i uklanjanja nelegalnih taksista s ulice.

Saobraćajna inspekcija Uprave za inspekcijske poslove KS je od 14. januara do danas isključila iz saobraćaja 41 taksi vozilo zbog neposjedovanja licence za obavljanje taksi prijevoza i dopunske taksi oznake, saopćeno je za Klix.ba iz ove institucije.

Također, donesena su 32 rješenja kojima je privremeno zabranjeno obavljanje taksi prijevoza onim prijevoznicima koji nisu ispunjavali zakonom propisane uslove. Na terenu rade četiri kantonalna saobraćajna inspektora u dvije smjene, koji su do sada u okviru svoje nadležnosti izdali i 89 prekršajnih naloga u iznosu od 31.200 maraka.

Legalni taksisti nezadovoljni

No, Udruženje taksi prijevoznika u Sarajevu nije zadovoljno njihovim radom.

"To je samo kap u moru, ništa se ne dešava. Nelegalnih taksista ima previše da bi se to moglo tek tako riješiti. Ovo što sada radi inspekcija je bacanje prašine u oči jer oni provjeravaju nas legalne taksiste. Nelegalni taksisti ugrožavaju građane Sarajeva i dovode ih u opasnost svakodnevno", rekao je za Klix.ba Emir Suljagić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika u Sarajevu.

Iz Udruženja poručuju da će, ukoliko se aktuelno stanje ne promijeni iduće sedmice, organizovati proteste ispred zgrada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Vlade KS.

A iz Kantonalne inspekcije ističu kako će se cjelodnevne kontrole vršiti i dalje te savjetuju građane Sarajeva da prilikom korištenja taksi usluga vode računa o tome da vozila imaju TA registarske oznake, vidno istaknutu krovnu oznaku TAXI, kao i dopunsku taksi oznaku, koja se nalazi na prednjem i zadnjem vjetrobranskom staklu.