Medicinski fakultet
8

Inspekcija potvrdila: Škrijelju je naređeno da imenuje Čavaljugu dekanesom

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo potvrdila je da je doneseno rješenje kojim je rektoru Univerziteta u Sarajevu Rifatu Škrijelju naređeno da imenuje Semru Čavaljugu dekanesom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Nakon što je informativni portal Klix.ba objavio vijest o tome da je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo donijela rješenje kojim je Rifatu Škrijelju naređeno da u roku od sedam dana imenuje Semru Čavaljugu za dekanesu Medicinskog fakulteta UNSA u bh. medijima oglasio se rektor Univerziteta u Sarajevu navodeći kako je to lažna informacija.

Tačnost našeg pisanja zvanično je potvrdila Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo iz koje su nam kazali da su od Inspektorata prosvjetne inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS donesena rješenja o naređenju kojima je, između ostalog, Univerzitetu u Sarajevu i nadležnim tijelima te instutucije naloženo poništavanje odluke rektora o suspenziji rukovodilaca organizacione jedinice Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu od 13. novembra 2018. godine.

"Potvrđujemo i da je doneseno rješenje kojim je rektoru Univerziteta u Sarajevu naloženo da potpiše Odluku, kojom je Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu izabralo Semru Čavaljuga za rukovoditeljicu. Postupajući prosvjetni inspektori će po službenoj dužnosti pratiti izvršenje donesenih rješenja", kazali su nam iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Na kraju dodaju i da su u konkretnom slučaju inspketori vršili usmjerene inspekcijske nadzore na osnovu zahtjeva upućenih ovom organu u skladu s odredbama člana 30. Zakona o inspekcijama KS, od kojih je jedan uputilo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Rektor UNSA u međuvremenu je promijenio mišljenje pa su se njegove tvrdnje o lažnoj informaciji svele na to da on još uvijek nije dobio nikakvo rješenje te da mu nije jasno kako su inspektori uopće mogli donijeti rješenje, jer je rektoru ostavljen rok do 22. oktobra da se izjasni o zapisniku.