Još jedan "šamar"
124

Inspekcija naredila poništavanje pet odluka Škrijelja i UNSA o suspenziji Čavaljuge

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo krajem prošle sedmice je donijela rješenje kojim naređuje da se poništi pet odluka rektora Rifata Škrijelja i Upravnog odbora UNSA, kojim se sprečava imenovanje Semre Čavaljuge za dekanesu Medicinskog fakulteta UNSA.
"Rok za izvršenje upravne mjere je sedam dana od dana prijema rješenja. U roku od tri dana nakon isteka preciziranog roka za izvršenje rješenja dužni ste dostaviti inspektoratu pismeni dokaz o izvršenju rješenja. Žalba ne odgađa izvršenje", piše u rješenju koje je 18. oktobra 2019. godine donio Inspektorat prosvjetne inspekcije u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS.

Inspektori su naveli da Škrijelj mora potpisati rješenje o imenovanju Čavaljuge u skladu sa članom 137. stav 4. Zakona o visokom obrazovanju KS, a koji jasno kaže da je rukovodilac visokoškolske ustanove obavezan potpisati rješenje o imenovanju i isto proslijediti organizacionoj jedinici radi dostavljanja obavještenja o tome prijavljenim kandidatima i to najkasnije sedam dana od dana prijema rješenja na potpis, kao i radi dostavljanja rješenja o imenovanju Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS.

Inspekcijski nadzor nad Univerzitetom u Sarajevu izvršen je na okolnosti navoda iz predstavke Medicinskog fakulteta USA koja se odnosi na to da rektor UNSA Rifat Škrijelj nije u zakonskom roku potpisao rješenje o imenovanju Semre Čavaljuge za dekanesu Medicinskog fakulteta UNSA.

Pored toga, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS naredila je i da se poništi odluka Škrijelja o suspenziji Čavaljuge od 13. novembra 2018. godine, da se poništi Prijedlog odluke rektora UNSA za prijevremeno razrješenje Čavaljuge od 13. novembra 2018. godine, da se poništi Rješenje Upravnog odbora UNSA od 11. decembra 2018. godine kojim se odbija žalba Čavaljuge izjavljena protiv odluke o suspenziji od 13. novembra 2018. godine, da se poništi Odluka Upravnog odbora UNSA od 11. decembra 2018. godine o prijevremenom razrješenju Čavaljuge te da se ponišiti Škrijeljeva odluka kojom se poništava odluka Medicinskog fakulteta UNSA o izboru vršioca dužnosti dekana Medicinskog fakulteta UNSA od 24. decembra 2018. godine.

I u ovom slučaju rok za izvršenje upravne mjere je sedam dana od dana prijema rješenje te žalba ne odgađa izvršenje. Na ovaj način Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS potvrdila je ranije navode predstavnika Medicinskog fakulteta UNSA kako je Škrijelj sve odluke kojim se Čavaljuga trebala maknuti s pozicije dekanese donosio nezakonito.

Javnost u Bosni i Hercegovini već godinu svjedoči pokušajima rektora UNSA da onemogući izbor Čavaljuge za dekanesu Medicinskog fakulteta UNSA, u čemu ima snažnu podršku vladajuće Šestorke u Kantonu Sarajevo.

Ovo nije prvi put da su kantonalni inspektori utvrdili određene nepravilnosti vezane konkretno za odluke rektora, koje se odnose na Medicinski fakulteta UNSA. Početkom ove godine Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS kaznila je Univerzitet u Sarajevu, generalnog sekretara UNSA Suvada Konakovića i rektora Sarajevskog univerziteta Rifata Škrijelja sa 11.000 KM zbog kršenja zakona prilikom poništavanja odluke o imenovanju Semre Čavaljuge za vršiteljicu dužnosti dekanese Medicinskog fakulteta UNSA.

Tu nije kraj, inspektori su i u maju 2019. godine, nakon izvršenog inspekcijskog nadzora, konstatovali kako "jasno proizilazi da u konkretnom slučaju prof. dr. Semra Čavaljuga nije izabrana za vršioca dužnosti dekanese Medicinskog fakulteta UNSA suprotno odredbama Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo i Statutu Univerziteta u Sarajevu" kako je to tvrdio Škrijelj.

Rektor UNSA obraćao se i Skupštini Kantona Sarajevo tražeći da donesu autentično tumačenje člana 138. stav 7. Zakona o visokom obrazovanju KS kako bi spriječio ponovni izbor Čavaljuge za dekanesu na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Glasovima vladajućih stranaka usvojeno je mišljenje o kojem se na zahtjev zamjenika premijera FBiH Veska Drljače (SBB) izjasnio i Ustavni sud FBiH. Vrhovna sudska instanca entiteta FBiH utvrdila je da je Skupština KS prekršila Ustav FBiH i Ustav KS zbog kršenja procedura prilikom usvajanja autentičnog tumačenja.

Nakon ove odluke Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta u Sarajevu na prijedlog članova vijeća odlučilo je da podnese zahtjev za smjenu rektora i Uprave Univerziteta u Sarajevu. Kao jedan od razloga za traženje smjene naveli su do sada nezapamćene pokušaje uništavanja autonomije Univerziteta u Sarajevu "traženjem političkih odluka o pitanjima koja su čak i zakonom ostavljena na brigu univerzitetu".

Škrijelja je u nekoliko navrata otvoreno podržao predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković koji je jednom prilikom rekao kako rektor ima "puno pravo što je smijenio dekanesu Čavaljugu" te da je "on sve radio u skladu sa zakonom".