Kompletan sadržaj
7

Pročitajte mišljenje Ustavnog suda FBiH o autentičnom tumačenju Zakona o visokom obrazovanju

Er. M.
U Službenim novinama Federacije BiH danas je objavljeno mišljenje Ustavnog suda FBiH u kojem je ocijenjeno da je Skupština KS prekršila Ustav FBiH prilikom usvajanja autentičnog tumačenja člana 138. stav 7. Zakona o visokom obrazovanju KS.
Kako smo ranije objavili, Ustavni sud Federacije BiH je na sjednici 24. septembra 2019. godine usvojio mišljenje o autentičnom tumačenju člana 138. stav 7. Zakona o visokom obrazovanju KS, a koje je od vrhovne sudske instance FBiH zatražio zamjenik premijera FBiH Vesko Drljača (SBB).

Ustavni sud FBiH utvrdio je da vladajuća većina u KS prilikom usvajanja autentičnog tumačenja nije postupala u skladu s Poslovnikom o radu Skupštine KS te da je na taj način prekršen Ustav KS, ali i Ustav Federacije BiH.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković prošle sedmice je kazao da su zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) bili u pravu kada su vladajućim strankama ukazivali da krše poslovnik i da im je potrebno mišljenje komisija.

"U našem poslovniku nismo tako smatrali. Ponovit ćemo proceduru, pribavit ćemo potrebna mišljenja i donijet ćemo isto autentično tumačenje kao što smo to uradili i prvi put", rekao je Konaković.

Danas se oglasio i Sindikat Univerziteta u Sarajevu koji je saopćio kako nedostaci nisu samo u proceduri, već i u samom sadržaju autentičnog tumačenja. Kako kažu, oni ostaju pri stavu da svako parcijalno interveniranje u sadržaj Zakona o visokom obrazovanju KS, zasnovano na individualnim željama, a ne stvarnim potrebama, neće naići na podršku sindikata.

"Sindikat UNSA pozorava da insistiranje na autentičnom tumačenju još više udaljava UNSA od okončanja pravne integracije. Ovakvim autentičnim tumačenjem omogućava se direktno uplitanje politike u izbor akademskog osoblja, kao i ukidanja autonomije odlučivanja i izbora organa na organizacionim jedinicama, što Sindikat UNSA neće dozvoliti", saopćeno je iz Sindikata UNSA.

Inače, sporno autentično tumačenja člana 138. stav 7. Zakona o visokom obrazovanju KS usvojeno je nakon što se rektor UNSA Rifat Škrijelj obratio Skupštini KS kako bi spriječio ponovni izbor Semre Čavaljuge za dekanesu na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Usvojeno autentično tumačenje žestoko je kritikovala i ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS Zinete Bogunić koja je kazala da je resorno ministarstvo imalo totalno drugačiji stav, ali da je on bio neprihvatljiv Konakoviću.