Jasan stav
7

Sindikat UNSA: Autentičnim tumačenjem Zakona o visokom obrazovanju KS omogućava se politizacija

Er. M.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Sindikat Univerziteta u Sarajevu (SUNSA) oglasio se u povodu mišljenja Ustavnog suda FBiH o autentičnom tumačenju člana 138. Zakona o visokom obrazovanju KS podsjećajući da je SUNSA još ranije pokušao konstruktivno ukazati na nedostatke u proceduri, ali i samom sadržaju autentičnog tumačenja.

"SUNSA i dalje poziva na ozbiljnu analizu i sistemske izmjene Zakona o visokom obrazovanju te i dalje ostaje pri stavu da svako parcijalno interveniranje u njegov sadržaj, zasnovano na individualnim željama, a ne stvarnim potrebama, neće naići na podršku sindikata", stav je Sidnikata UNSA.

Oni ponovo upozoravaju da insistiranje na autentičnom tumačenju još više udaljava UNSA od okončanja pravne integracije. Kako kažu, ovakvim autentičnim tumačenjem omogućava se direktno uplitanje politike u izbor akademskog osoblja, kao i ukidanje autonomije odlučivanja i izbora organa na organizacionim jedinicama, što SUNSA neće dozvoliti.

"U dosadašnjim oskudnim pregovorima između SUNSA i Vlade KS konstantno se upozorava na nedostatak novčanih sredstava za punu implementaciju kolektivnog ugovora za oblast visokog obrazovanja i nauke na UNSA. Upravo zbog toga SUNSA insistira na pravnoj integraciji koja bi dovela do višemilionskih ušteda", ističu iz Sindikata UNSA.

Navode da se postavlja pitanje da li odgovorni u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u KS razumiju da svojim postupanjem vezanim za autentično tumačenje zakona o visokom obrazovanju direktno preuzimaju odgovornost za neprovođenje pravne integracije UNSA.

"Stoga pozivamo odgovorne u KS koji trebaju osigurati provedbu zakona o visokom obrazovanju da se počnu ozbiljno baviti problemom pravne integracije koja će neminovno dovesti do poboljšanja radno-pravnog statusa uposlenika kao i prijeko potrebnih ušteda u budžetu, nužno potrebnih za bolje i kvalitetnije funkcioniranje UNSA", navode iz Sindikata UNSA.

Također, traže da se prestane izbjegavanje primjene potpuno jasnih zakonskih odredbi, odnosno da se za njih ne traži bespotrebno autentično tumačenje s ciljem odgađanja ili usporavanja pravne integracije UNSA.

"Budući da neprovođenje pravne integracije uzrokuje nepotrebo rasipanje javnog novca, SUNSA zbog toga neće moći prihvatiti da Vlada KS nema mogućnosti da ispoštuje svoje obaveze iz Kolektivnog ugovora, odnosno da se to negativno odrazi na prava radnika UNSA i njihovo uživanje svih prava iz potpisanog Kolektivnog ugovora", zaključuju iz Sindikata UNSA.