{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inovatori iz BiH još jednom dobili značajna priznanja

F
9.10.2011. u 15:58
0
16
Inovatori iz BiH još jednom dobili značajna priznanja
0
Inovatori iz BiH još jednom dobili značajna priznanja
Fikret Alić
Dvije lijepe vijesti, sa dva kraja svijeta, stigle su u Asocijaciju inovatora Bosne i Hercegovine (AIBiH) u razmaku od nekoliko sati.
Na izložbi inovacija u Štokholmu, koja je održana u povodu 125 godina djelovanja Švedskog udruženja inovatora, najstarijeg na svijetu, zlatnu medalju dobio je Ljubomir Samardžija iz Bihaća za inovaciju "Brod za prikupljanje i reciklažu plastičnih otpadaka i nafte sa vodenih površina“.

Neko upućeniji u uspjehe bh. inovatora na svjetskoj sceni mogao bi pomisliti "jedna od mnogih“, ali nije baš tako - ovo je jedna od samo tri zlatne medalje koje su dodijeljene u konkurenciji oko 200 izloženih inovacija iz 18 zemalja, sa četiri kontinenta.

Ako se još zna da je dodijeljeno ukupno 40 medalja i da je jedna od njih, srebrena, pripala bh. Asocijaciji i u konkurenciji uređenja štandova, te da je Samardžijin brod nagradilo i Udruženje inovatora Tajvana, onda slika uspjeha postaje i jasnija i veća.

Druga vijest došla je iz Kuvajta. Organizacioni odbor "Četvrtog međunarodnog srednjeistočnog salona inovacija“, koji se održava od 21 do 24. novembra, odabrao je četiri inovacije članova AIBiH čiji su autori kao nagradu dobili - plaćen put i boravak u Kuvajtu.

Među njima je i "Samardžijin brod", a pozvani su i dr. tehničkih nauka Fikret Alić iz Tuzle, autor inovacije "Visokobrzinski obrtni grijač za bojlere“, Sašenko Sadiković iz Ljubuškog za "Mehanizam za automatsko otklanjanje dlačica iz aparat za brijanje“ kao i Muhamed Semiz iz Sarajeva za inovaciju "Građevina visoka 100 km“, saopćila je Asocijacija inovatora BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: