{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inkluzija Roma u BiH je evropsko pitanje

F
4.7.2011. u 20:07
0
12
Inkluzija Roma u BiH je evropsko pitanje
0
Inkluzija Roma u BiH je evropsko pitanje
Zgrada Evropske komisije u BiH
U nastojanju da se poboljšaju ekonomski uslovi i socijalna inkluzija Roma, Evropska komisija je organizovala sveobuhvatnu jednodnevnu radionicu pod nazivom "Seminar o inkluziji Roma: Put naprijed za Bosnu i Hercegovinu".
Cilj ove radionice, koja je okupila oko 80 predstavnika lokalnih vlasti, nevladinih i međunarodnih organizacija, bio je da se razgovara i predlože mjere za mnoge izazove sa kojima se suočavaju Romi u ovoj zemlji.

Posebna pažnja posvećena je pitanjima civilne registracije, obrazovanja, zapošljavanja, socijalnim pitanjima, zdravstvenoj njezi i stambenom zbrinjavanju.

Pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Džuderija i direktor za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Pierre Mirel kopredsjedavali su radionicom.

Na početku seminara učesnicima su se obratili i predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina Nedžad Jusić, predsjednica Roma Decade Watch Sanela Bešić i viši savjetnik u Uredu OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava Andrzej Mirga.

Glavna svrha radionice je bila ne samo identifikacija glavnih nedostataka politika u ovoj oblasti, već i pronalaženje realističnih rješenja za konkretne prepreke u socijalnoj inkluziji Roma.

To obuhvata diskusiju o tome kako što bliže uključiti romska udruženja i lokalne vlasti u kreiranje i provedbu politika, koordinaciju i evaluaciju projekata i njihovu održivost. Snažan naglasak stavljen je i na važnost obrazovanja i ključnu ulogu Roma kao roditelja u ovom smislu.

"Socijalna inkluzija Roma je evropsko pitanje. Teške uslove sa kojima se Romi suočavaju treba poboljšati u BiH, kao i u svim zemljama koje teže članstvu u EU. BiH je učinila napore na poticanju inkluzije Roma. Međutim, mnoge izazove tek treba riješiti. Civilna registracija, inkluzivno obrazovanje i pitanje ilegalno izgrađemih naselja su neka od njih", naglasio je Mirel dodajući da ove politike trebaju biti eksplicitno ali ne i isključivo, usmjerene na Rome, jer i druge društvene grupe trebaju pomoć.

Pomoćnica ministra Saliha Džuderija je istakla potrebu ubrzanja provedbe relevantnih akcionih planova, kao i osiguranja njihove održivosti. Ona je posebno naglasila potrebu za revizijom akcionih planova i plan za dalje aktivnosti i uključenje pitanja Roma u sve druge programe socijalne inkluzije koji pokrivaju druge sektore i druge kategorije ugroženih naroda.

Džuderija je naglasila da je uska saradnja između svih relevantnih sudionika ključ za napredak u tom području i borbu protiv stigme sa kojom se romska zajednica suočava.

Ova radionica je dio serije sastanaka o integraciji Roma na zapadnom Balkanu koje održava Evropska komisija.

Uslijedila je nakon Komunikacije Komisije o "EU okvir za nacionalne strategije integracije Roma do 2020." od 5. aprila 2011., koja poziva na dodatne napore zemalja članica EU.

Slični događaji održani su u Podgorici u aprilu, Prištini i Beogradu u junu. Ostali sastanci će se održati u Makedoniji, Albaniji i Hrvatskoj u narednim mjesecima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: