Pozitivne priče
170

Sport bez diskriminacije: U "Respektu" su svi dio tima, njihov rad i trud prepoznala i UEFA

A. Ku.
Foto: Respekt.ba
Foto: Respekt.ba
Organizacija "Respekt" u oktobru slavi devetu godišnjicu postojanja, a zahvaljujući inkluzivnom pristupu kojim omogućava besplatan pristup sportu marginalizovanoj i djeci i mladima s poteškoćama u razvoju dobitnica je tri UEFA-ina priznanja.

Organizaciju "Respekt" čine škola nogometa, ženski nogometni seniorski klub koji igra u Prvoj ligi FBiH, muški seniorski tim koji igra četvrti rang takmičenja u BiH, a imaju i vlastitu video produkciju.

Emir Hujdur, osnivač i direktor "Respekta" kaže za Klix.ba da u ovoj organizaciji ne koriste termin "inkluzija", već "prihvaćenost".

"Djeca i mladi s poteškoćama u razvoju, kao i svi mi, žele da budu prihvaćeni, da budu dio tima. Mi smo kroz svoje iskustvo shvatili da se prema svakome treba odnositi na isti način, jer samo na taj način čuvamo dostojanstvo i samopouzdanje svih članova. Pružamo im da budu dio tima i to ima utjecaja na njihovo samopouzdanje i na taj način osjećaju da su prihvaćeni, nisu posebno povlašteni, i to je kod nas u 'Respektu' bitno, da se svi osjećaju da su dio grupe, da nisu individualci. Na taj način se osjećaju bitni i važni", kaže nam Hujdur.

Emir Hujdur: Sv su dio grupe (Foto: NSBiH)
Emir Hujdur: Sv su dio grupe (Foto: NSBiH)

Oprema i treniranje su besplatni, a Hujdur ističe da se djeca i mladi koji ostvaruju sportske rezultate mogu

"'Respekt' je finansijski siromašna, ali ujedno i bogata organizacija koja pušta mogućnost uključenja svakome bez ijednog vida dikriminacije, potpuno besplatno, ne plaća se ni oprema, putovanja, a takmičimo se u ozbiljnim takmičenjima", objašnjava Hujdur.

Bitno je naglasiti da "Respekt" nije organizacija socijalne kategorije, ne funkcioniše na principu donacija te se ne nalazi na budžetu državnih institucija, a tim koji radi sa djecom i mladima je u potpunosti u volonterskom angažmanu.

Respekt je dobio tri UEFA-ine nagrade zbog omogućavanja djeci da bez jednog vida dikriminacije budu dio tima.

Prvu nagradu su dobili 2018. godine, a 2022. godine su proglašeni trećom najboljom amaterskom ekipom u Evropi.

Foto: NSBiH
Foto: NSBiH

"I ove godine također smo dobili nagradu za sve ovo što radimo. Osim toga, 2018. godie smo dobili i nagradu UNICEF-a i Evropske komisije jer smo šampioni inkluzije", kaže Hujdur.

Respekt ima i tri reprezentativke u selekcijama U-13 i U-15.

"Dokaz smo, ne samo u BiH, da i u teškoj ekonomskoj situaciji grupa ljudi koja slično razmišlja može uraditi puno", zaključuje Hujdur.