Štrajk nastavljen
0

Imenovani novi izvršni direktori Željeznica RS

SRNA
Nadzorni odbor Željeznica Republike Srpske (ŽRS) imenovao je jutros sva četiri izvršna direktora ovog javnog preduzeća - izjavio je Srni predsjednik Nadzornog odbora Borislav Stevanović.

Stevanović je rekao da je za izvršnog direktora ekonomskih poslova imenovan Branislav Đurica, dok je novi direktor pravnih poslova Milenko Bilić.

Za direktora infrastrukture imenovan je Dragan Subašić, a novi direktor poslova oparacija je Draženko Todorović. 

"Od izvršnih direktora očekujemo veliku hrabrost i primjenu znanja, jer je riječ o ljudima koji poznaju željezničku problematiku, a pred kojima je istovremeno ogroman posao", rekao je Stevanović.

On je dodao da novi izvršni direktori stupaju na dužnost odmah.

Mašinovođe ovog preduzeća, koji štrajkuju već nekoliko dana, i koji su okupljeni u krugu dobojske Radionice za održavanje šinskih vozila, kažu da nisu iznenađeni ovakvim potezom Nadzornog odbora, jer se već duže spekuliše kako su Đurica, Bilić, Subašić i Todorović kandidati za pozicije izvršnih direktora, javio je dopisnik Srne. 

Mašinovođe dodaju da ovo neće promijeniti postojeću situaciju i tvrde da neće pokrenuti prevoz sve dok Uprava ne udovolji njihovim zahtjevima.
Mašinovođa ŽRS traže isplate razlika u zaostatku dodatka na platu, koji se u stručnoj terminologiji naziva kilometar, kao i dalja isplata kilometra po ranije utvrđenoj cijeni od 2,4 KM. Uprava željeznica RS je poručila željezničarima da nema novca i da ovi zahtjevi ne mogu biti ispunjeni. 

Nadzorni odbor ŽRS smijenio je 29. jula izvršne direktore prevoza Dušana Spremu, pravnih poslova Nikolu Pantića i ekonomskih poslova Rodoljuba Milovanovića, dok je Dimšo Todorović, izvršni direktor infrastrukture, podnio ostavku na to mjesto.