BiH
23

Imamović: JNA 15. maja 1992. godine nije postojala, Tuzla je tog dana napadnuta

Piše: D. Brkić
Nizom aktivnosti u organizaciji Općine Tuzla u narednim danima obilježit će se 15. maj 1992. godine, jedan od najznačajnijih datuma novije povijesti grada podno Ilinčice.

Tog dramatičnog petka 15. maja 1992. godine srpski rezervisti, mahom s planine Ozren i iz sela oko Srebrenika, te pripadnici novoformirane Jugoslovenske vojske, prema riječima načelnika Jasmina Imamovića, napali su Tuzlu.

"Nama je jako bitno da se utvrdi istina. Jako je bitno napomenuti da 15. maja 1992. godine nije postojala Jugoslovenska narodna armija kakvu je pamtimo. Naime, 12. maja 1992. godine u Banja Luci je formirana paravojska tzv. Srpske republike, a još 28. aprila je ukinuta JNA i osnovana Vojska Jugoslavije“, podsjetio je na istorijske datume Jasmin Imamović.

Do 15. maja 1992. godine vojne formacije su neometano napuštale Tuzlu. I 17. maja kroz Tuzlu su bez ikakvih problema prolazile kolone s vojskom i materijalnim sredstvima.

"Tuzlu su tog 15. maja odbranili pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla, koji su tog dana reagovali u nužnoj odbrani. Krivac za pogibiju vojnika je pukovnik Mile Dubajić, koji je izdao naredbu da se oni postave na kamione sa municijom, gorivom i drugim sredstvima. Mi shvatamo bol porodica koji su ostali bez svojih najmilijih, ali očito je da neko manipuliše sa njima. Fondacija 'Istina, pravda, pomirenje' je podnijela krivičnu prijavu protiv Dubajića, ali on još nije procesuiran“, kazao je Imamović.

Sutra će u ateljeu Ismet Mujezinović biti otvorena izložba "Imali smo pravo na odbranu", a potom je zakazana svečana akademija u kinu Kaleidoskop.

U četvrtak je predviđen prijem za porodice poginulih pripadnika SJB Tuzla MUP-a BiH, a potom i svečana povorka pripadnika AS BiH i građana od Brčanske Malte do Slane Banje gdje će biti položeni vijenci te odata počast poginulim braniteljima.