BiH
10

U Tuzli otvorena izložba "Imali smo pravo na odbranu“

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U sklopu obilježavanja 15. maja, jednog od najznačajnij datuma tuzlanske istorije, danas je u atelju Ismet Mujezinović otvorena izložba dokumenata i fotografija "Imali smo pravo na odbranu".

Fondacija Istina, pravda, pomirenje iz Tuzle postavila je 40 autentičnih dokumenata iz perioda mart – juli 1992. godine i sedam fotografija.

Jedna od fotografija nije vezana za događanja na Brčanskoj Malti 15. maja 1992. godine, odnosno govori o bratimljenju 1. Tuzlanske brigade Armije RBiH i 115. HVO brigade Zrinjski koje je obavljeno 1993. godine u vrijeme žestokih sukoba Armije BiH i HVO u srednjoj Bosni i na području Hercegovine.

"Posjetioci mogu vidjeti autentična rješenja, odluke, naredbe iz kojih može izvući zaključak ko se to spremao za rat, a ko je bio za mir. Dokumenti na ilustrativan način govore o tome kako se pripremala agresija na BiH i kako je tadašnja JNA bila neutralna", kazao je Slavko Peričević otvarajući izložbu "Imali smo pravo na odbranu".

Predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje Sinan Alić kaže kako posjetioci po prvi put mogu vidjeti odluku o formiranju Srpske Općine Tuzla, ali i naredbe pukovnika Mileta Dubajića koji je, sudeći po dokumentima, namjeravao preuzeti civilnu vlast u Tuzli.

U ateljeu Ismet Mujezinović okupili su se aktivni sudionici istorijskih događaja. Među njima ratni i poratni gradonačelnik Selim Bešlagić, komandant 2. Korpusa Armije BiH Hazim Šadić, načelnik SJB Tuzla Meho Bajrić i mnogi drugi.