{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježen 15. maj - prva velika pobjeda branilaca Tuzle i BiH

15.5.2014. u 18:04
13
25
Obilježen 15. maj - prva velika pobjeda branilaca Tuzle i BiH
13
Zbog izuzetno loših vremenskih prilika danas je po skraćenom protokolu obilježen 15. maj – Dan odbrane Tuzle od paravojnih jedinica i Jugoslovenske vojske 1992. godine na raskrsnici Brčanska Malta.
Na spomen-obilježju je položeno cvijeće, a odustalo se od govora i formiranja svečane povorke čiji su učesnici trebali prepješačiti do kompleksa na Slanoj Banji. Jučer je, podsjećanja radi, otvorena izložba dokumenata i fotografija „Imali smo pravo na odbranu“, a održana je i svečana akademija u kinu Kaleidoskop.

Današnji datum prije 22 godine jedan je od najvažnijih u odbrani Tuzle, sjeveroistočne Bosne i cijele BiH. Tuzlanske patriote uspjeli su odbraniti grad od daleko nadmoćnijeg neprijatelja, a 15. maj postao je jedan od najznačajnijih datuma tuzlanske istorije.

Dvadesetdvije godine nakon herojske pobjede tuzlanskih patriota, organizacije iz RS i susjedne Srbije čine sve kako bi izjednačili žrtvu i agresora. S tim u vezi u Beogradu se vodi sudski proces protiv Ilije Jurišića, uprkos činjenici što je Haški tribunal zaključio kako na Brčanskoj Malti nije bilo elemenata ratnog zločina.

Događanja prije 15. maja 1992. godine jasno ukazuju ko se spremao za rat, a ko za mir. Tuzlanske patriote osujetili su namjeru rezervista sa Ozrena i drugih sela da okupiraju magacine Teritorijalne odbrane. Na taj način tuzlanski branitelji su dobili 12.000 različitih vrsta naoružanja, koji im je koristilo da u narednim mjesecima Tuzla i njena okolina budu najveći slobodni teritorij naše zemlje.

Također, valja napomenuti kako je jugoslovenska vojska, odnosno komandant kasarne Husinska buna pukovnik Mile Dubajić instalirao minobacačka gnijezda na Badre, brdo iznad Tuzle, i u prigradskom naselju Trakilovići. Hrabri tuzlanski branioci osujetili su namjere Dubajića i njegovih poslušnika, a na raskrsnici Brčanska Malta odbranjena je Tuzla. Također, tadašnjem gradonačelniku Tuzle Selimu Bešlagiću nuđen je ostanak u Jugoslaviji ili formiranje autonomne oblasti, ali je takvu ponudu Bešlagić odlučno odbio.

U bici na Brčanskoj Malti, prema podacima Fondacije Istina, pravda, pomirenje, poginala su tri pripadnika SJB Tuzla i 33 vojnika iz kolone.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: