Finansijski izazovi
12

Iluzija ili stvarnost: Da li je opravdana negativna percepcija javnosti o kreditima MMF-a?

S. M.
Foto: Shutterstock (Foto: I. Š./Klix.ba)
Foto: Shutterstock (Foto: I. Š./Klix.ba)
Uprkos tome što Međunarodni monetarni fond nudi najpovoljnije kreditne aranžmane u poređenju s komercijalnim bankama ili berzama, sporazumi BiH s MMF-om često nose negativnu percepciju u javnosti.

MMF je agencija Svjetske banke u kojoj su praktično sve zemlje svijeta i koja pomaže državama da izbalansiraju svoj deficit u budžetu. Primarni zadatak MMF-a je da pomogne zemljama da dođu u situaciju da izbalansiraju prihode i rashode, ali uz određene uslove.

Poslovni savjetnik i ekonomski analitičar Zoran Pavlović za Klix.ba je u smislu takve negativne percepcije MMF-a kazao da je problem što uslovi MMF-a nikada nisu komforni i ugodni.

"Zašto? Zato što kad vas neko tjera da štedite, a vi se taman raspojasali, onda se osjećate ugroženi", smatra Pavlović.

Naglašava da MMF finansijski pomaže zemlje sa vrlo povoljnim kreditima koji su između jedan i dva posto, nikad veći. Federacija BiH je nedavno plasirala obveznice po kamati od 3,8 posto, dok je Republika Srpska emitovala ili će emitovati obveznice koje imaju kamatu od 6,1 posto. U poređenju sa MMF-om to je daleko nepovoljnije.

"Ali, kao i svaki kredit, nijedan nije bezuslovan. Pa tako ni MMF-a. Uslovi MMF-a se zovu Pismo namjere. U prevodu, njihovi konsultanti snime stanje u zemlji, prepoznaju probleme koji postoje i koji su doveli do toga da su troškovi veći nego prihodi", rekao je Pavlović.

Na taj način pokušavaju da preporuče određene mjere i aktivnosti kojima će se taj nedostatak sredstava ili povećanje troškova usaglasiti sa prihodima kako bi se budžeti držali u bilansnoj ravnoteži.

"S ciljem da koliko zaradite ili prikupite fiskalnih prihoda toliko i potrošite. To ne možete znati zato što na kraju godine kad pravite budžet vi imate neku pretpostavljenu situaciju koja će vas čekati sljedeće godine i pretpostavljenu situaciju koliko će biti prihoda. Tako da to u biti ne možete sto posto pogoditi. Ali postoje mehanizmi kojim se može korigovati stanje u toku godine koje zovemo rebalansi, odnosno korigovanje koje može biti na više ili na manje", kazao je Pavlović.

Ekonomsko-politička analitičarka Svetlana Cenić rekla je u razgovoru za Klix.ba da kad vlasti stave potpis dužne su da to i ispunjavaju.

"Zato su i članica MMF-a jer su to najpovoljnija sredstva. Podsjetiću vas da je nedavno MMF upumpao mnogo para u svoj sistem, Bosna i Hercegovina je dobila 600 miliona KM. Nikada nismo saznali gdje su to potrošili. Od svih aranžmana koje smo imali samo prva dva su u cijelosti ispunjena, sve ostalo vlast je radila tako da potpišu pismo namjere, obavežu se, uzmu jedno dvije tranše. Kad dođe do ispunjenja uslova oni zaustave aranžman. Posebno Republika Srpska na tome insistira", rekla je Cenić.

Dodala je da s obzirom da je BiH članica MMF-a, predstavnici agencije dolaze u našu zemlju da izvrše uvid, bez obzira postojao aranžman ili ne.

"Uvijek poštuju ustavnu strukturu BiH. Upravo zato što je MMF stalno bio uvučen u igre i igranke vlasti, shvatili su da su dio problema. Sad su zauzeli stav da neće popustiti. Ranije se stvarao veći problem nego što se pravilo rješenje", kazala je Cenić.

Pavlović je rekao da je prošle godine u BiH prikupljeno približno miljardu i i petsto miliona KM više nego što je bilo planirano.

"Vrlo uspješno su entiteti te pare potrošili. Dakle, lako je pare potrošiti, teško je pare zaraditi ili kreirati. Kad se govori o državi, misli se na direktne i na indirektne poreze. Nesreća u cijeloj priči je da smo mi promijenili sistem koji je bio porez na promet, koji se plaćao po naplati. Dakle, vi prodate hljeb i onda ste platili porez koji stigne u budžet. Sad je situacija da imamo porez na dodatnu vrijednost, indirektni porez, koji se naplaćuje kada se roba proizvede. Dakle, nema obaveze da neko tu robu i plati", rekao je Pavlović.

Ističe da nas je takva situacija sa Upravom za indirektno oporezivanje dovela u poziciju da se predstavnici vlasti jako komforno odnose prema parama. Troškovi po definiciji prevazilaze prihode koji se ostvaruju.