BiH
137

Ilijaz Pilav nakon presude: Moja misija je završena, ovo je pobjeda svih obespravljenih

Piše: S. H.
Nakon što je danas Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio u korist Ilijaza Pilava u predmetu protiv BiH, jer mu je onemogućeno kao Bošnjaku iz Republike Srpske da se kandidira za člana Predsjedništva BiH, u razgovoru za Klix.ba Ilijaz Pilav je istakao zadovoljstvo, naglašavajući da je njegova misija završena.

"Moja misija ovom presudom je završena. Ovo nije pobjeda pojedinca već svih obespravljenih. Kada se implementira presuda neću se ponovo kandidirati, jer ovo nije bila borba za kandidaturu, već za prava svih onih kojima je to pravo bilo uskraćeno", kazao je za Klix.ba Pilav.

Ilijaz Pilav radi kao ljekar u Srebrenici, a u žižu javnosti došao je 2006. godine kada se kao Bošnjak iz Republike Srpske kandidirao za člana Predsjedništva BiH. Centralna izborna komisija odbila mu je ovjeriti kandidaturu jer se izjasnio kao Bošnjak te se iz RS-a ne može kandidirati za člana Predsjedništva.

Ustavni sud BiH podržao je tu odluku CIK-a kazavši kako je to opravdana odluka.

Pilav se i 2010. godine kandidirao za člana Predsjedništva, ali mu je i tada odbijen zahtjev.

Njegov pravni zastupnik Damir Arnaut 2007. godine predao je apelaciju Sudu u Strazburu. Današnja presuda još jednom je potvrdila diskriminatorske odredbe Izbornog zakona. Nakon presude u slučaju Azre Zornić te Derve Sejdića i Jakoba Fincija protiv BiH, ovo je treća presuda Evropskog suda za ljudska prava koja dokazuje da BiH mora mijenjati određene diskriminatorske odredbe iz svog zakonodavstva.